2023. augusztus 10., csütörtök

Töltött padlizsán törökösen

A 9. blogszülinapra kivételesen nem egy desszertet, hanem egy pazar, zöldséges ételt hoztam nektek. Törökös stílusban, padlizsánokat töltöttem meg paradicsomos, csicseriborsós bulgurral és fetával kicsit megpirítottam. A töltelék önmagában olyan finom, hogy önálló köretként is megállja a helyét.

 


Hozzávalók
2 közepes padlizsán, darabonként kb 300g 
olívaolaj
1 nagyobb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma 
120g bulgur
120g főtt csicseriborsó
400g paradicsom (vagy egy dbz konzerv, darabolt)
(pár szem extra színes koktél, elhagyható)
80g feta
kis csokor petrezselyem
bors
római kömény
 
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. A padlizsánokat megmostam, szárazra töröltem és félbevágtam. A húsukat keresztben bevagdostam, olívaolajjal megkentem, a vágott felével a tepsire tettem és körülbelül 25 perc alatt megsütöttem.
 
Közben a paradicsomokat forró vízbe dobtam, héjukat lehúztam és felkockáztam. A hagymát finomra vágtam és megfonnyasztottam, belezúztam a fokhagymát, hozzáadtam a paradicsomot, sóztam, borsoztam, meghintettem római köménnyel. Amikor a paradicsom puhulni kezdett beleöntöttem a bulgurt, annyi vizet ami ellepi és lefedve, többször megkeverve puhára főztem. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.
A padlizsánok húsát kiszedtem a héjból és apró kockára vágtam. A csicseriborsóval, felezett koktélparadicsommal együtt hozzáadtam a bulgurhoz.  (Mivel soknak találtam a padlizsánt, így csak a felét tettem bele, a maradékból krémet készítettem.) Kóstoljuk meg, hogy szükség van-e még fűszerezésre.  
A tölteléket beletettem a padlizsáncsónakokba, pár csepp olívaolajjal meglocsoltam, morzsolt fetával megszórtam és annyi időre sütőbe tettem, míg a feta kicsit megpirult. Végül finomra vágott petrezselyemmel megszórtam. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!