2023. július 12., szerda

Rántott cukkinihasábok bazsalikomos mártogatóval

Ezek a cukkinihasábok olyan jó ropogósak, hogy el sem hiszed, hogy nem olajban sültek, hanem a lehető legkevesebb zsiradékot felhasználva készültek! Paníroztam, forró sütőbe tettem, kétszer átforgattam, aranybarnára sütöttem, bazsalikomos joghurtba tunkoltuk és be is faltuk!  
Ehetjük sült, grillezett húsokkal burgonya helyett, de húsmentes fogásként bulgurral, rizzsel, vagy ezekből készült salátákkal is remek!


Hozzávalók
3 zsenge cukkini, kb 600g
100g tk. zsemlemorzsa 
35g parmezán, vagy más kemény sajt reszelve
2 kisebb tojás
frissen őrölt bors
1 teáskanál fokhagyma granulátum
olíva- vagy napraforgóolaj a sütéshez

Mártogatóhoz
200g görög joghurt, esetleg tejföl
1-2 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
1 mokkáskanál Worcestershire szósz (elhagyható)
frissen őrölt bors
 
Először a mártogatót készítettem el. A bazsalikomleveleket megmostam, alaposan lecsepegtettem és finomra vágtam. A joghurtba szórtam, sóztam, borsoztam, belezúztam a foghagymát, végül a Worcestershire szósszal ízesítettem. Bánjunk vele óvatosan, "kevesebb - több" komponens! Alaposan elkevertem és tálalásig hűtőbe tettem.
 

A sütőt 200 fokra előmelegítettem és előkészítettem egy nagy tepsit. Sütőpapírt tettem rá és vékonyan beolajoztam. 
A cukkiniket megmostam, szárazra töröltem, félbe, majd körülbelül 1-1cm-es hasábokra vágtam. A zsemlemorzsát elkevertem a reszelt sajttal, borssal és fokhagyma granulátummal. A tojásokat egy tálba engedtem, sóztam és alaposan felvertem. A cukkiniket először a tojásba, majd a sajtos, fűszeres morzsába forgattam és egymás mellé sorakoztattam a tepsin. Ecsettel nagyon vékonyan leolajoztam és sütőbe tettem. Többször átforgatva 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. 
 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!