2017. augusztus 6., vasárnap

"Gömbi kutya" formatorta mogyorós csoki töltelékkel

A férjem, körülbelül három éve, rendszeresen "fejből olvas" a kislányunknak esti mesét. A kedvenc folytatásos főszereplői: Gömbi kutya, Kormi cica és a gazdájuk Emily. A történet témája általában a gyermeket érintő, foglalkoztató kérdés, vagy egy-egy tanulságos tanmese. Ez a kedves esti rituálé adta az ötletet, hogy a leányzó 6. születésnapjára elkészítsem a mesebeli Gömbi kutyát, aki ezúttal nem huncutkodik, nem vigasztal, nem megnevettet, hanem mogyorós csoki! :) 


Hozzávalók, 34cm-es kutyához
2x8 tojásos piskóta, 35x28cm
2x8 tojás
2x140g cukornak megfelelő édesítő
2x140g liszt (40g sima, 100g tk. búza)
2x40g pörkölt, őrölt török mogyoró
2x 2 evőkanál étolaj

A töltelékhez
150g pörkölt török mogyoró
180g 70%-os  keserű csokoládé
180g cukornak megfelelő édesítő, por állagú
250g puha vaj

A díszítéshez
35g vaníliás krémpor 
350ml tej (vagy tejszín, tej felesben)
150g cukornak megfelelő édesítő
300g puha vaj
keserű kakaópor a színezéshez
színezett marcipán a díszítéshez

Az összes mogyorót megpörköltem, amikor kihűlt papírtörlővel a héját ledörzsöltem. 2x40g-ot késes aprítóval durvára őröltem. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem két papíros sütőlemezt és az állítható méretű kapszlit  35x28cm-re nyitottam. A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon piskótát sütöttem.

Elkészítettem a sablont. Amikor a piskóták kihűltek, egymásra helyeztem őket és a sablon segítségével kivágtam, a fejet, testet, füleket, farkat, ezek két rétegűek. Az orrot, lábakat egy rétegből készítettem.


A krémhez vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét. A mogyoró harmadát durvára, a kétharmadát  késes aprítóval a lehető legfinomabbra vágtam. A vajat kihabosítottam, majd kis részletekben hozzáadtam a porcukrot. Mikor szép habos lett, belekevertem a lehűtött csokoládét, végül a mogyorót. Összetöltöttem a tortát. Hűtőszekrénybe tettem.

Megfőztem a burkoláshoz használatos krémet. A krémport, tejet simára kevertem, amikor sűrűsödni kezdett beletettem a cukrot. A tetejét folpack fóliával befedtem, míg ki nem hűlt.
A vajat kihabosítottam és kis részletekben hozzáadtam a vaníliás krémet. Kakaóporral megszíneztem, majd a kutyát vékonyan bevontam vele. Dermedésig hűtőbe tettem.
A krémből a fülhöz használatos krémet kivettem, sötétebbre színeztem és felspricceltem a füleket. (NZ233 típusú small grass készítő csővel, elérhető cukrász webshopokban.) Majd a világosabb csokikrémmel a fejet, testet, lábakat orrokat is elkészítettem.
Marcipánból elkészítettem a szemeket, orrot, nyelvet nyakörvet és a medált, majd  a tortára helyeztem.


Inspiráció innen. Sajnos a bejegyzésben található sablon, nem megfelelő, kis átalakításra szorul.