2017. szeptember 3., vasárnap

Szilvalekváros papucs

A frissen készült szilvalekvárom szerencsésen átesett az első teszten. A tészta, amit készítettem hozzá az omlós élesztős tészták családjába tartozik, rokona a pozsonyi kiflinek, bejglinek. Átmenet az élesztős és az omlós (linzer) tészták között. Nagy mennyiségű zsiradékot tartalmaz, ami azt eredményezi, hogy az élesztő a tésztát nem képes látványosan fellazítani, nem nő a térfogat, éppen ezért a tészta állaga omlós, morzsalékos. A nagyobb zsiradéktartalomnak köszönhetően ezek a tészták a többi élesztős tésztával szemben hosszabb ideig élvezhetők, eltarthatók. És mielőtt még bárki feltenné a kérdést, a fentiek miatt nem kell keleszteni a tésztát. 


Hozzávalók, 42 darabhoz
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
200g sertészsír
15g friss élesztő
1 tojás
40-50g tejföl
25g cukornak megfelelő édesítő
fél mokkáskanál só

szilvalekvár
1 tojás a kenéshez


A lisztet a zsírral, élesztővel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, édesítőt, sót és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható állagú tésztát kapjak.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem két papírozott sütőlemezt. 
A tésztát elfeleztem. Lisztezett nyújtótáblára tettem, és fél centi vékonyra nyújtottam. 6x6cm-es lapokra vágtam. Minden négyzet közepére 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt tettem. A két ellentétes sarkot összecsippentettem, majd a tepsire tettem. 


Amikor megtelt, felvert tojással lekentem és 20 perc alatt aranybarnára sütöttem. Közben feldolgoztam a tészta másik felét is.


Tipp: hogy azonos méretű négyzeteket tudjunk vágni, rendszeresítsünk a konyhánkba egy műanyag vonalzót és kés helyett használjunk éles pizzavágót.

Asütőben készített szilvalekvár készítése:
Az érett szilvát alaposan megmostam, kimagoztam. Egy nagy zománcos lábosba/mély tepsibe/ 1 evőkanál ecetet tettem, "körbemostam" vele az edényt. Beletettem a szilvát, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tettem. Mikor felforrt visszavettem a hőt úgy, hogy főjön, de ne fröcsögjön. Nálam ez 130-150 fok. Kb. 7-8 óra szükséges hozzá, hogy besűrűsödjön. Ekkor steril üvegekbe tettem és száraz dunsztba állítottam, míg ki nem hűlt. Kevergetni nem szükséges, az ecet megakadályozza, hogy lesüljön. Nekem a besztercei szilva vált be legjobban ezzel a módszerrel.