2024. november 24., vasárnap

Fehér csokis kókuszos szelet házi Raffaelloval

Kókuszkockát terveztem sütni, de a kislányom azt kérte, legyen inkább valami  kókuszkrémes süti.  A kívánsága kapóra jött, mert a takarékosság jegyében, a mélyhűtőben felgyülemlett tojásfehérjékből készítettem egy felvertet, amit egy fehér csokis kókuszkrémmel töltöttem meg. Arra az esetre, ha nincs összegyűlt fehérjénk megadtam a receptben, hogy helyette hány tojásból süssünk piskótát. Az elkészítés módja megegyező.

A fehér csokis krém, egy laza, kellemesen lágy krém. Nem kell megijedni tőle, mert hűtőszekrénybe téve megdermed, szépen szeletelhető. Ettől függetlenül nem ajánlom a készítését nyári melegben, 30 fokra hevült konyhában. 

A házi Raffaellot konzerv kókuszkrémmel készítettem, de ha ez nincs kéznél, készíthető tejjel és vajjal is. 


Hozzávalók 
Piskótához, 40x28cm
240g tojásfehérje, kb 7 db (vagy 5 egész tojás, L-es méret)
120g cukornak megfelelő édesítő
80g kókuszreszelék, apró szemű
150g liszt, (50g sima, 100g tk. búza)
12g sütőpor

Krémhez
250g mascarpone
300ml habtejszín
80g cukornak megfelelő édesítő
120g fehér csoki, cukormentes
100ml habtejszín
50g kókuszreszelék, apró szemű 
kókusz aroma
 
Sziruphoz
250ml víz
50g cukornak megfelelő édesítő
2 teáskanál kókusz aroma
 
Kókusz golyóhoz, kb 24x12g
200g kókuszkrém (vagy 200ml tej+30g vaj)
40g liszt (20g sima, 20g teljes kiőrlésű)
80g kókuszreszelék
60g cukornak megfelelő édesítő
 
40g egész mandula és nagy szemű kókuszreszelék a díszítéshez 
 

A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. A tojásfehérjét az édesítővel tejföl sűrű habbá vertem, több részletben beleszitáltam és forgattam a sütőporos lisztet, végül a kókuszt. A masszát egyenletesen elkentem a sütőpapíron és 15 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A kész lapot vékonyan meghintettem liszttel és két sarkánál fogva átfordítottam. 

Míg a lap hűlt, elkészítettem a szirupot. A vízben feloldottam az édesítőt és elkevertem benne a kókusz aromát. 
A fehér csokit tálba tördeltem, felforrósított tejszínnel (100ml) leöntöttem és addig kevertem, míg el nem olvadt a csokoládé. Félretettem hűlni.
A mascarponét nagy keverőtálba tettem és robotgéppel habosítani kezdtem. Három részletben hozzáadtam a tejszínt (300ml), az édesítőt, végül a fehér csokis alapot. Ügyeljünk rá, hogy az alap hideg legyen, mert ha túl melegen adjuk hozzá elolvasztja a tejszínes krémet. Végül beleforgattam a kókuszreszeléket és az aromát.
A lapot leszéleztem és három egyforma csíkra vágtam (nekem 12x28cm-es darabok lettek.)
Az első lapot, bőrével felfelé, állítható sütőkeretbe tettem és vékonyan megkentem sziruppal. Rátettem a krém harmadát, a következő lapot, bőrével lefelé. Ezt már lehet bátrabban szirupozni. Majd következett a krém újabb harmada és a harmadik lap és a szirup. Ezt a lapot csak vékonyan kentem le krémmel. Hűtőbe tettem a sütit és a maradék krémet is. (Ha nincs sütőkeretünk, akkor az első két lap összetöltése után várjunk kicsit, állítsuk hűtőbe a sütit, míg a krém megdermed és úgy tegyük rá a következő réteget.)
A mandulát sütőben megpirítottam (pár szemet félretettem a golyókhoz) és durvára vágtam.  
Három óra pihentetés után levettem a sütiről a keretet és a maradék krémmel körbekentem. Kókusszal és mandulával megszórtam. 
 

 
A Raffaello golyókhoz egy tapadásmentes lábasba mértem a liszteket és a kókuszkrémmel simára kevertem. Folyamatosan keverve addig főztem, míg be nem sűrűsödött. Hozzáadtam az édesítőt és a kókuszreszeléket. Mikor teljesen kihűlt, 12g-os golyókat formáztam, mindegyik közepébe tettem egy-egy fél pörkölt mandulát. Reszelékben megforgattam és feldíszítettem vele a süteményt.

 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!