2015. január 20., kedd

Sokmagos sajtos kréker

Ha egy mondatban szeretném leírni ezt a kekszet, azt mondanám: szuper ropogós rostbomba. Kicsit bővebben: gyorsan elkészíthető, könnyen táskába csapható, sokáig eltartható. Kiváló krémlevesek, kencék mellé. De a mai tapasztalatom még ezeknél is értékesebb: jobb eszközt ugyanis nem tudok elképzelni tejföl kanalazáshoz.


Hozzávalók
300g liszt (250g teljes kiőrlésű búza, 50 g durum)
10g friss élesztő
100g ementáli, vagy más karakteresebb sajt reszelve
150g olajos mag (60g napraforgómag, 30g egész mák, 30g szezámmag, 30g lenmagpehely)
30 g lágy zabpehely
40g olaj
170ml víz
1 mokkáskanál só, figyelembe véve, hogy a sajt sós

A hozzávalókat a kenyérsütőgép üstjébe mértem és nyújtható tésztává gyúrtam. Ha lágy lenne, adjunk hozzá 1-2evőkanálnyi lisztet. A tésztát kigömbölyítettem és lisztezett tálban, szobahőmérsékleten fél órát pihentettem. 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Kétfelé osztottam a tésztát, majd enyhén lisztezett nyújtótáblán 2mm vastagra nyújtottam. Éles pizzavágóval téglalapocskákra vágtam és papíros sütőlemezre raktam. Sütőbe tettem, majd körülbelül 12 perc után, mikor a krékerek alja aranybarna lett, bekapcsoltam a légkeverést, míg a tetejük is megpirult. Ez nem tart tovább 3-4 percnél, legyünk vele óvatosak, mert nagyon könnyen megég. Ezután lekapcsoltam a sütőt és bukóra nyitott ajtónál 10 percet szárítottam a kekszeket. A tészta másik felét ugyanígy nyújtottam, sütöttem. Amikor a kekszek kihűltek zárt dobozba szedtem őket.


Ha valakinek gázsütője van, akkor se hezitáljon, mert saját tapasztalatból úgy tudom a jó gázsütők légkeverés nélkül is csodaszépen pirítanak!
Eredeti recept: itt