2019. május 26., vasárnap

Csokiszalámi

Lassan beköszönt a kerti vendégségek, sütögetések időszaka. Ilyen alkalmakra gyorsan elkészíthető, szállítást is remekül bíró, látványos édesség egy rúd csokiszalámi. Olyasmi, amiről a cukormentes, teljes kiőrlésű desszertekre fanyalgók sem mondják meg, hogy nem hagyományos alapanyagokból készült.


Hozzávalók, 2 rúdhoz
500g teljes kiőrlésű, cukormentes háztartási keksz
25g cukrozatlan kakaópor
100g cukornak megfelelő cukorpótló, nálam negyedannyi ugyanannyi
125g 81%-os étcsokoládé
250g vaj
250ml tej, vagy vizes tejszín
rum vagy rumaroma ízlés szerint
60g török mogyoró
60g dió


A diót  nagyon durvára vágtam, az egész mogyoróval együtt megpörköltem, papírtörlőre borítottam és a héjukat ledörzsöltem.  
A keksz felét késes aprítóban finomra őröltem. A másik felét zacskóba tettem és húsklopfolóval óvatosan megütögettem. A nagyobb kekszdarabok és az olajos magok adják majd a szalámi mintázatát. A kekszet és a magokat tálba tettem és összekevertem a kakaóporral.


A tejet meglangyosítottam. A vajat tapadásmentes lábasba tettem, beletördeltem a csokoládét, hozzáadtam a negyedannyit és kis lángon, folyamatosan kevergetve felolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy ne melegítsük túl! Ráöntöttem a kekszes keverékre a tejjel együtt. A megadott tejmennyiség irányadó, egy részét tartsuk vissza és annyit öntsünk hozzá, hogy jól formázható állagot kapjunk. Ízesítettem rummal. 
A massza felét sütőpapírra tettem és kb. 25cm hosszú, 5cm átmérőjű rudat formáztam. Szorosan belecsavartam a papírba. A maradékkal ugyanígy jártam el. Hűtőbe tettem és pár órát pihentettem, míg a vaj megdermedt. A külsejét nyírfaporcukorral bedörzsöltem, de csak a fotó kedvéért.