2018. október 31., szerda

Fűszeres almatorta fehér piskótával

Nem szívesen dobok ki ételt, sem alapanyagot. Mostanában gyakran sütök kalácsot, amihez csak a sárgájára van szükség. Ezeket a felesleges fehérjéket le szoktam fagyasztani és általában fehér piskótát sütök belőlük. Ez a massza ugyanolyan sokoldalúan felhasználható, mint a komplett tojásból készített társa. Például ehhez a fűszeres almatortához, ami nemcsak végtelenül egyszerű és finom, de mutatós is. Hozzávalók, 25 cm-es kivehető aljú piteformához

230g tojásfehérje, kb. 6-7db
100g cukornak megfelelő édesítő, nyírfacukrot használtam
180g liszt (60g sima, 120g tk. búza)
120g olvasztott vaj
1 mokkáskanál fahéj
1/2 mokkáskanál kardamom
50g durvára vágott dió
6-7 db kisebb alma, nálam golden
fél citrom leveA sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tortaformát vékonyan kivajaztam, liszteztem. Az almákat meghámoztam, félbe vágtam, citromlében megforgattam és sűrűn bevagdostam. Ügyeljünk rá, hogy ne vágjunk mélyen, ne essenek szét az almák.
A tojásfehérjét a nyírfacukorral tejföl sűrűségű habbá vertem. Ne verjük keményre, mert akkor összeállításkor az értékes légbuborékokat összetörjük, könnyen lekeverhetjük a masszát. 
Több részletben beleszitáltam a fűszerekkel elkevert liszteket, majd beleforgattam az olvasztott vajat is. Belesimítottam a formába. Ráhelyeztem az almákat, megszórtam dióval. Sütőbe tettem és 45 perc alatt megsütöttem. A sütési idő második felében takarjuk le, ha szükséges. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e.