2021. január 9., szombat

Mandulakrémes körtés galette

A számláló szerint mérföldkőhöz érkezett ma a receptgyűjteményem. A 400. recepthez. Fantasztikus szám, magam is alig hiszem el... 
Úgy gondolom, ezt megünnepelni legjobb az egyik kedvencemmel, egy galettel érdemes. Aminek az édes verziója szerintem a legeslegfinomabb akkor, ha frangipane-nal, süthető mandulakrémmel készül. A ropogós tészta és mandulaszeletek, a körte, a mandulakrém fantasztikusan finomak együtt!
 
 
Hozzávalók
A tésztához
200g liszt (60g sima, 140g tk. búza)
100g vaj
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
1 kanál citromlé
2-3 evőkanál jéghideg víz
fél kezeletlen citrom héja

A töltelékhez
100g őrölt mandula
80g vaj
40g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő
15g tk. búzaliszt
2 tojás
1 evőkanál rum (elhagyható)
pár csepp mandula aroma
4 keményebb körte, Vilmost használtam
fél citrom leve
egy marék szeletelt mandula
 
 
A liszteket a kockára vágott, hideg vajjal,  késes aprítóba tettem és elmorzsoltam (készíthetjük kézzel is). Tálba öntöttem, hozzáadtam, citromlét, édesítőt, kis részletekben hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal összegyúrtam. A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és egy egyenletes vastagságú, kb. 15 cm átmérőjű korongot formáztam belőle. Egy lapos tányért liszttel meghintettem ráhelyeztem a tésztát és letakarva fél órára hűtőbe raktam.
Míg a tészta pihent, elkészítettem a mandulakrémet. A puha vajat habosra kevertem a negyedannyival,  tojásokkal (amiből egy evőkanálnyit félretettem a kenéshez) hozzáadtam a mandulát, lisztet, rumot, mandula aromát. Magas fokozaton addig kevertem, míg a frangipane laza és homogén nem lett.
 
 
A körtéket meghámoztam, félbe vágtam, közepüket karalábévájóval kiszedtem. Bevagdostam őket úgy, hogy a felső részük egyben maradjon, hogy legyezőszerűen szétteríthetők legyenek. Citromos hideg vízbe tettem őket, hogy felhasználásig ne barnuljanak meg. 
A sütőt 180 fokra felmelegíttettem. Előkészíttetem egy sütőpapíros tepsit.
A tésztakorongot lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vékony, ovális alakra nyújtottam, áttettem a tepsire. 3 cm-es peremet hagyva egyenletesen elkentem rajta a mandulakrémet és rátettem a lecsepegtetett fél körtéket. A tészta szélét felhajtottam hajtottam, a félretett tojással lekentem, szeletelt mandulával megszórtam és sütőbe tettem. 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. 
 
 
A frangipane Michel Roux: Desserts - Meine Leidenschaft (Christian Verlag, München, 1995)  című könyvében lévő recept átdolgozása
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

Húsos töltött tészta

A világ sok szegletében készítenek hússal töltött, vízben kifőzött, apró tésztabatyukat. Nevezhetjük őket húsos derelyének, raviolinak, pelmenyinek, maultaschennek - hosszú lenne felsorolni, hát még a vitába belemenni, hogy melyik hogyan autentikus, mi kell a töltelékbe, mi nem; pirítjuk-e, vagy sem; mivel tálaljuk, mivel nem... A variációk száma végtelen, de egy biztos, eredeztessük is bármely nemzet konyhájából, ez a tésztaétel mennyei és megéri a fáradtságot! 



Hozzávalók
A tésztához
150g durum tésztaliszt
150g teljes kiőrlésű búzaliszt
2 tojás 
fél mokkáskanál só
80ml hideg víz 

A töltelékhez
300g sertés hús, darálva
1 kisebb fej vöröshagyma
1 tojás
1-2 evőkanál hideg víz
bors

50g vaj
tejföl

A liszteket egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, felvert tojásokat és a vizet kis részletekben adagolva összegyúrtam, míg a tészta össze nem állt. Ezután nyújtótáblára tettem és addig gyúrtam, míg selymes, kellemes tapintású nem lett. Ha szükséges pár csepp vízzel vagy durum liszttel lehet korrigálni az állagát. Fóliába csavartam és fél órát pihentettem. 
Míg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A hagymát nagyon finomra vágtam, hozzáadtam a húshoz, a tojással, vízzel együtt együtt. Sóztam, borsoztam. Alaposan összedolgoztam. 
 
 
A tészta harmadát levágtam és alaposan lisztezett nyújtótáblára tettem és 2mm vékonyra nyújtottam. 6cm-es kiszúróval köröket szaggattam. Mindegyik közepébe egy teáskanálnyi tölteléket tettem. A korongokat félbe hajtottam, széleiket alaposan összenyomtam, majd a két sarkot összecsippentettem. Lisztezett tálcára tettem. A leeső széleket összegyúrtam és a maradék tésztával együtt feldolgoztam. 
Az elkészült batyukat bő, sós vízben kifőztem, majd egy serpenyőben felolvasztott forró vajon kicsit átpirítottam. Tejföllel és snidlinggel tálaltam. 

Tipp: a nyers tésztákat lefagyaszthatjuk. Tejföl helyett tehetünk rá sajtszószt, gombaszószt, paradicsomszószt, reszelt sajtot. 


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!