2016. április 3., vasárnap

Túrókrémes szelet

A heti nagybevásárlás alatt sikerült a lányomat lebeszélni a bolti műanyag pudingról. Ma megint eszébe jutott és kérlelni kezdett, hogy főzzek neki pudingot. De aztán gyorsan megfeledkezett a kéréséről, mert megkóstolta ezt a krémes, citromos túrós süteményt.


Hozzávalók
A tésztához
300g liszt (100g sima, 200g teljes kiőrlésű búza)
15g sütőpor
75g őrölt nyírfacukor
1 tojás
fél kezeletlen citrom héja
60g hideg vaj
1-2 evőkanál tejföl

A krémhez
600g tehéntúró
175g puha vaj
120g nyírfaporcukor
fél kezeletlen citrom héja
citromlé, ízlés szerint

kevés vaj és liszt a tepsi előkészítéséhez

házi vaníliás nyírfaporcukor a hintéshez


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és egy nagyobb, perem nélküli sütőlemezt vékonyan lekentem vajjal, meghintettem liszttel. A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam. A vajat a sütőporos liszttel elmorzsoltam, hozzáadtam citromhéjat, nyírfacukrot,  tojást, és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjak. A tésztát 3 egyenlő részre osztottam. Lisztezett nyújtótáblán 24x37cm-es lapot nyújtottam és a tepsire tettem. Körülbelül 8 perc alatt megsütöttem. Vigyázat, könnyen megég! Egy tálcára csúsztattam a kész lapot.
Amikor  a tepsi kihűlt, kinyújtottam a következő adag tésztát és azt is megsütöttem. Ekkor már nem kell újra vajazni, lisztezni, mert elég zsíros, hogy a lap ne ragadjon le. A kész lapot rá lehet tenni az előzőre. Ugyanígy elkészítettem a harmadik lapot is. Ezek a lapok sütés után megkeményednek, de a tésztában lévő nedvességtől megpuhulnak majd.


A túrót áttörtem. A puha vajat robotgéppel kihabosítottam, hozzáadtam a nyírfaporcukrot, a citromhéjat és több részletben beletettem a túrót. Citromlével ízesítettem. 
Mielőtt összetöltöttem, átnéztem a lapokat. Azt választottam legfelsőnek, amelynek legszebb volt az alja. A krémet elfeleztem és összetöltöttem a süteményt úgy, hogy a kiválasztott lap lett a tető, az aljával felfelé.


A süteményt legalább 3 órán át érdemes szobahőmérsékleten hagyni, mert ez idő alatt a lapok megpuhulnak. Szeletelni akkor lehet igazán szépen, ha teljesen áthűlt, a vaj megdermedt, pár órát hűtőben pihent. Szeletelés után vékonyan meghintettem vaníliával kevert nyírfaporcukorral.


Pár apróság azoknak, akik ódzkodnak a lapok nyújtásától. A lap alá jól lisztezzünk. Ha téglalapra van szükségem, a tésztát kinyújtás előtt téglatestté formázom. Nyújtás közben ügyeljünk arra, hogy széltében is, hosszában is nyújtsuk a tésztát. Úgy a legkönnyebb, ha a tésztát 90 fokkal mindig elfordítjuk és ha szükséges alálisztezünk. Jó szolgálatot tehet egy hosszú, műanyag vonalzó, hogy lássuk, elértük-e a kívánt nagyságot. A kinyújtott tésztát csavarjuk fel a nyújtófára, így könnyű felemelni. Vékony lapoknál ügyeljünk a sütésre, mert könnyen megégnek.