2016. szeptember 24., szombat

Fekete-fehér csokimousse

Akik régóta követik a blogomat találkozhattak már keserű és fehér csokis mousse receptekkel. (Lásd itt és itt.) Ma ötvöztem a kettőt és alig fél óra alatt egy csinos, csíkos csokoládéhabot készítettem.


Hozzávalók, 6 adaghoz
60g 85%-os csokoládé
60g cukormentes fehér csokoládé
300ml tejszín
50g nyírfacukor
3 tojás
ízlés szerint rum vagy rumaroma
málna, menta a díszítéshez


A jól behűtött tejszínt kemény habbá vertem és két részre osztottam. A csokoládékat apró darabokra tördeltem és fém tálkákban, vízgőz felett megolvasztottam.
A tojásokat egy nagyobb fém tálba engedtem, hozzáadtam a nyírfacukrot és vízgőzre állítva, folyamatosan keverve csípős melegre melegítettem. Robotgéppel kihűlésig habbá vertem. A hideg tojáshabot két egyenlő részre osztottam.
Az egyik tojáshabba tettem egy habkártyányi habot, alaposan elkevertem, majd folyamatosan keverve hozzáöntöttem az étcsokoládét. Végül beleforgattam a maradék tejszínhabot, a rumot. Ugyanígy elkészítettem a fehér csokis mousse-t is.
Habzsákokba tettem a krémeket és rétegezve pohárkákba töltöttem. Egy-egy szem málnával, mentelevéllel díszítettem.


Pár apróság, amire a siker érdekében nem árt odafigyelni:
Bármit készítek is tejszínhabbal, előtte mindig alaposan lehűtöm, legalább 15-20 percre mélyhűtőbe teszem. Ügyelek rá, hogy ne fagyjon meg. Nagy melegben az edényt is hidegre teszem, amiben a habot fel fogom verni.
A mousse készítésénél figyelni kell az alapanyagok hőmérsékletére. A tojás vízgőzös melegítése alatt, ha  csak nem szeretnénk édes tojásrántottát, akkor folyamatosan keverjük és többször ellenőrizzük a hőmérsékletet. Ha csípős meleg, akkor azonnal vegyük le a vízgőzről.
Összeállításkor a csokoládé legyen meleg, de semmiképp sem forró, mert akkor elfolyik tőle a hab. Ha túl hidegen öntjük bele a felvert tojásba, akkor összeugorhat. Ezen úgy tudunk segíteni, ha pár pillanatra vízgőzre állítjuk. 
A cukormentes fehér csokoládé nehezen, csomósan olvad. Érdemes pár csepp étolajjal simára keverni.