Mióta diétázom - lassan 8 éve -, nem sütöttem browniet. Ez a sajttortával kombinált verzió, amit most közzéteszek, egy hosszas kísérletsorozat eredménye. A harmadik verzióval végre elégedett vagyok, mert sikerült olyan állagú tésztát készíteni, ami hasonló mint a sajttöltelék, így nagyon szép márványos és puha, szaftos lett a sütemény.
Brownie
115g étcsokoládé
70g vaj
2 L-es tojás, szobahőmérsékletű
80g cukornak megfelelő édesítő (nálam nyírfacukor)
60ml tejszín
80g liszt (30g sima, 50g tk. búzaliszt)
3g sütőpor
6g kakaópor
Sajtkrém
200g krémsajt, szobahőmérsékletű
1 M-es tojás, szobahőmérsékletű
50g cukornak megfelelő édesítő (nálam negyedannyi ugyanannyi)
vanília
A sütőt 160 fokra előmelegítettem és a tepsit sütőpapírral kibéleltem. A csokoládét egy nagyobb fém tálba tördeltem és vajjal együtt vízgőz felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy ne melegedjen túl!
Míg a csoki olvadt, a krémsajtot a tojással, édesítővel, vaníliával simára kevertem.
A vajas csokiban alaposan elkevertem a cukorhelyettesítőt, tojásokat, tejszínt. Végül beleszitáltam a kakaóport és a sütőporos liszteket. Spatulával egyneműre kevertem. A tészta felét belesimítottam a tepsibe. Rákanalaztam a sajtkrém felét, majd rákerült a brownie tészta másik fele. Elsimítottam, majd "pöttyökben"ráraktam a sajtkrém másik felét is. Egy villával elhúztam a sajtkrémet úgy, hogy márványos, örvényes legyen.
Az előmelegített sütőbe tettem és 35 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. Amikor elkészült a sütőpapírral egy tálcára emeltem és hűvös helyre tettem kihűlni.