Kezd berobbani a cukkini szezon, így jó ha kéznél van egy pofon egyszerű, gyorsan összedobható és isteni finom cukkinis süti. Aki még nem sütött ezzel a zöldséggel, javaslom, bátran próbálja ki, mert teljesen semleges az íze, viszont szuper puha és szaftos lesz az eredmény. Dióval, fahéjjal nagyon harmonikus, vendégeinek pedig jó rejtvény lehet, milyen zöldség van a sütiben!
A siker érdekében két jó tanács: a cukkinit enyhén be kell sózni, de a levét csak óvatosan kell kinyomni. Ha nagyobb, "öregebb" példányt használunk, szedjük ki a magjait és ha vastagabb a héja, hámozzuk meg. Zsenge darabok esetén erre nincs szükség, a vékony héjat hagyjuk nyugodtan rajta.
Pár hónapja egy számomra nagyon hiteles dietetikustól megtudtam, hogy IR diétában igenis fogyaszthatók aszalványok, így mazsola is. Így került ebbe a süteménybe. Egy dolgot viszont mindenképp figyelembe kell venni: a gyümölcs ne legyen cukrozott!
Plusz egy cukrásztipp mazsolához: mindig főzzük fel, lehet akár mikróban is, szűrjük és alaposan öblítsük le. Első alkalommal meg fogunk lepődni, milyen koszos a látszólag tiszta mazsola és mennyivel finomabb, ha forró vízben felpuhul.
Hozzávalók, 10x31cm-es formához
300g zsenge cukkini
1 mokkáskanál só
300g liszt (100g finom és 200g tk. búza)
7g / fél csomag sütőpor
1 csapott mokkáskanál fahéj
3 tojás
120ml étolaj
180g cukornak megfelelő édesítő
100g cukrozatlan mazsola (elhagyható)
150g dió (50g darált, 100g durvára vágott)
olaj és liszt a forma előkészítéséhez
A cukkinit megmostam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, összekevertem a sóval és félretettem.
A dobozformát vékonyan kiolajoztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A mazsolát annyi vízzel amennyi ellepi, felforraltam, leszűrtem, alaposan lemostam és lecsepegtettem.
Keverőtálba ütöttem a tojásokat, hozzáadtam az édesítőt, alaposan összekevertem, hozzáadtam az olajat. A cukkini
levét enyhén kinyomkodtam. Beleforgattam a tojásos keverékbe, majd több részletben
hozzászitáltam a fahéjas, sütőporos lisztet, belekevertem a mazsolát, diókat.
A masszát előkészített sütőformába tettem és 55 perc alatt megsütöttem. Ha
szükséges, a sütési idő második felében sütőpapírral, alufóliával
érdemes letakarni. Tűpróbával ellenőriztem hogy megsült-e. Pár perc pihentetés után
kiborítottam a formából és rácson hagytam kihűlni.
Recept, amit átdolgoztam: ide kattintva érhető el.
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!