Múlt héten megkezdtünk az első iskolaévet. Mivel a reggeli elég nehézkes a kislányommal, de én nem engedek belőle, így az a kompromisszum született, hogy kívánhat magának olyasmit, amit szívesen megeszik. Így első héten kalácsot kért, s láss csodát, a másodikon is! Hogy ne legyen unalmas, kicifráztam kicsit.
Hozzávalók, 10x30cm-es formához
500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
200ml tejszín
100-120ml tej
1 tojás
1 sárgája
20g friss élesztő
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam 12g negyedannyi ugyanannyi, édesszájúak tehetnek többet!
csipet só
15g keserű kakaópor
1-2 evőkanál víz
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez
(1 evőkanál felvert tojás a fentiből félretéve a kenéshez)
A tészta hozzávalóiból - a kakaópor kivételével -, lágyabb, selymes tésztát gyúrtam. Megfeleztem és az egyik darabba, kevés vízzel beledolgoztam a kakaóport. A két tésztafelet 45 percig lefedve kelesztettem. Míg a tészta pihent a dobozformát vékonyan vajaztam, liszteztem.
Amikor megkelt, enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam és két egyforma, körülbelül 5mm vékony téglalappá nyújtottam. A lapokat egymásra tettem és feltekertem mint a bejglit. Az így kapott tésztahengert 10 percig pihentettem, majd két rúdba félbe vágtam. Ismét kinyújtottam mindkét tésztadarabot úgy, hogy a formánál kicsit hosszabbak legyenek és felcsavartam. Majd a két rudat összetekertem, ügyelve rá, hogy varratok alulra kerüljenek.
Az előkészített formába tettem és 60 percig kelesztettem. Ez az idő függ a konyhánk hőmérsékletétől.
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A megkelt kalácsot a félretett, felvert tojással vékonyan lekentem és 40 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, sütőpapírral vagy alufóliával fedjük be. A kalácsot rácsra tettem kihűlni.
Limara Péksége, Húsvéti kalács receptjét dolgoztam át, amely ide kattintva érhető el.
Ez valami csoda. Köszi a receptet. 4 iskolás nálam is vevő lesz rá.
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlik! A fahéjas verziót láttad már? :)
TörlésSzia! Köszi a receptet. Ma megsütöttem és nagyon finom lett. A ch számolásában tudnál segíteni, hogy mit kell az alapanyagok közül figyelembe venni és 100gr kalácsban mennyi ch van? Próbáltam kiszámolni, de valahogy mindig elakadtam. Köszönöm!
VálaszTörlésSzia Gitka! Már segítettem a csoportban! ;) Nagyon szép lett, örülök, hogy ízlik!
TörlésKöszönöm a receptet. Gyönyörű lett, pont, mit a képeden. És nagyon finom!
VálaszTörlés