2020. május 2., szombat

Spárgás frittata ropogós tönkölyös zsemlével

Ugyan ez csak egy sütőben sütött rántotta, de spárgaszezonban ráérős reggelit, gyors vacsorát királyi lakomává tehet. A friss, ropogós tönkölyös zsemlével pedig fokozhatjuk az élményt!


Hozzávalók
A zsemléhez, 12 darabhoz
Öregtésztához
200g sima liszt
160ml víz
5g friss élesztő

A tésztához
200g tk. tönkölyliszt
200g tk. búzaliszt
160-180ml víz
12g friss élesztő
80g tejföl 
2 csapott teáskanál só
kevés barna rizsliszt a forgatáshoz, elhagyható



A zsemlékhez öregtésztát készítettem, azaz a sütést megelőzően 12 órával összekevertem a lisztet, vizet és az élesztőt. Lefedve a konyhapulton hagytam. Az öregtészta annál jobb, minél hosszabban érik, kiváló kenyereket lehet sütni akár 7-10 napos előtésztával is. 12 óra szobahőmérsékleten történt pihentetés után viszont mindenképp tegyük hűtőbe. A hűtőben tárolt öregtésztát sütés előtt pár órával érdemes kivenni a hidegről.
Az öregtésztát és a tészta hozzávalóit a dagasztógép üstjébe mértem és kézhez nem ragadó, de lágyabb, selymes tésztát gyúrtam. Lefedve 40 perig kelesztettem.
Lisztezett nyújtótáblára borítottam, kissé kinyomkodtam belőle levegőt és 12 egyforma részre osztottam. A tésztadarabokat kigömbölyítettem és pár percig pihentettem. Bagettsütő rácsra papírt terítettem és a kerek zsemléken kissé sodortam, barna rizslisztbe forgattam és a bagettsütőre sorakoztattam őket. Ha nincs bagettsütőnk, tegyük a zsemléket tepsire. Konyharuhával letakarva 40 percig kelesztettem őket, miközben a sütőt 230 fokra előmelegítettem és forró vizes edényt állítottam az aljába. A megkelt zsemléket éles késsel bemetszettem, majd a gőzös sütőbe téve két fázisban megsütöttem. Amikor a zsemlék kérge kialakult a vízgőzös edényt kivettem, a hőt pedig 200 fokra levettem. A sütési idő 25 perc, de ez sütőfüggő. A kész aranybarna zsemléket rácsra tettem kihűlni.
Azoknak, akik most ismerkednek a zsemlesütéssel, ajánlom ennek a két korábbi receptnek az átolvasását: Teljes kiőrlésű zsömlék és Mini bagett





A frittatához
60g kockára vágott húsos szalonna vagy bacon, elhagyható
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
500g spárga, nálam fehér, zöld vegyesen
3 kisebb paradicsom
6 tojás
50ml habtejszín
3 evőkanál grana padano vagy parmezán

frissen őrölt bors
kevés olaj

A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Előkészítettem a spárgákat, zsenge végüknél eltörtem a spárgasípokat, a fehér spárgát meghámoztam. A zsenge zöldet nem szükséges. Mosás után lobogó sós, citromos vízbe dobtam és 3 percig blansíroztam őket. Hideg vízbe, majd papírtörlőre tettem, hogy lecsepegjenek. A paradicsomokat cikkekre, az új hagymát szeletekre vágtam. A tojásokat egy tálba engedtem, kissé felvertem, hozzáadtam a tejszínt, sóztam, borsoztam és belekevertem a sajtot.  
Egy serpenyőben, kevés olajon pirítani kezdtem a felkockázott szalonnát, karikára vágott zöldhagymát, majd hozzáadtam a zúzott fokhagymát. Ráöntöttem a tojást, beletettem a spárgát és a paradicsomot, majd sütőbe toltam  és 20 perc alatt megsütöttem.


Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!