2025. augusztus 13., szerda

Meggyes csokoládétorta

Nyári gyereknek soha nem egyszerű tortát készíteni, kánikulában kissé nehézkes a melegre érzékeny anyagokkal. Idén szerencsénk volt, hűvösebb napok voltak a kislányom szülinapja környékén, így teljesült a kívánsága, a csokis meggyes torta. A fotók kicsit mostohák lettek, de nézzétek el nekem, az ünneplésre koncentráltunk. 


Hozzávalók, 22cm-es tortaformához
Piskóta
7db L-es méretű tojás
120g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfacukor
120g liszt (40g fehér, 80g tk. búzaliszt)
5g sütőpor 
30g kakaópor
30g olvasztott vaj 
 
Meggytöltelék
300g meggy, mirelitet használtam
40g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
2 teáskanál pektin 
150ml meggylé vagy víz
  
Párizsi krém
50g étcsokoládé
30g kakaópor
100g vaj
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
50ml víz
 
500g mascarpone
400ml habtejszín
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
 
Díszítéshez
80g étcsokoládé
2 evőkanál étolaj
meggy 
 
 
A sütőt 170 fokra melegítettem, a tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam és egy sütőlemezre tettem.  A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét az édesítő felével tejföl sűrűségű habbá vertem. A sárgáját az édesítő másik felével habosra, fehéredésig kevertem, majd beleforgattam a fehérjét. Folyamatosan keverve beleszitáltam a kakaóporos, sütőporos lisztet és hozzákevertem az olvasztott vajat. A masszát belesimítottam a tortaformába és 50 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. Tűpróbával ellenőrizhető, megsült-e a piskóta. Rácsra tettem hűlni, majd amikor kihűlt kivágtam a karikából, tetejét liszttel meghintettem és egy tálcára fordítottam.
 
Míg a piskóta sült elkészítettem a párizsi krémet. A csokoládét fém tálkába tördeltem, hozzáadtam a vajat, édesítőt és vízgőz felett megolvasztottam. Folyamatosan keverve hozzáadtam a vizet és beleszitáltam a kakaóport. Amikor egynemű lett félretettem hűlni.
 
A meggytöltelékhez elkevertem a pektint és az édesítőt. Felforraltam a meggylét, folyamatosan keverve belekevertem a pektint. Mikor elolvadt beleforgattam a meggyet. Egy tepsibe öntöttem hűlni. 
 
Mikor az alapok kihűltek, összeállítottam a tortát. A piskótát 3 lapra vágtam, az legalsó lapot beletettem a tortakarikába. A mascarponét kihabosítottam az édesítővel, majd a tejszínt több részletben hozzáadva tovább habosítottam, végül szintén több részletben hozzáadtam a csokis alapot. 
A krém harmadát és a meggytöltelék felét habzsákba tettem. Ha nincs habzsákunk, erősebb nejlon zacskóval is kivitelezhető.  A krémet kb. 2 cm szélesen a tortakarika mellett körbenyomtam, majd következett körben a meggytöltelék és középre csokikrém. Rátettem, a középső lapot és ugyanígy a töltelékeket, végül a harmadik lappal befedtem. A tortát és a maradék krémet is hűtőbe tettem.
Kb egy óra múlva, mikor a torta kicsit áthűlt, levettem a karikát és a félretett krémmel vékonyan bevontam a tortát. Ismét következett egy kis pihenő. 
A díszítéshez szánt csokoládét fém tálkába tördeltem, megolvasztottam és az olajjal simára és langyosra kevertem. A csokit kiskanállal adagolva végigfolyattam a torta peremén. Körbeérve a maradék csokoládét elkentem a torta tetején. Hűtőbe tettem. Mikor a csoki megdermedt, a maradék krémet óvatosan átkevertem, csillagcsöves habzsákba tettem és feldíszítettem a tortát. A stuffnikra 1-1 szem meggyet és csokidíszt tettem. 
  
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése