A sok kelt tészta után, következzen most egy sütőporos csigaverzió. Bár az változatlanul igaz, hogy imádom ezt a formát.
Hozzávalók
A tésztához:
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
1 teáskanál sütőpor
60g olvasztott vaj
60-80g tejföl
150g túró, áttörve
1 tojás
50g nyírfaporcukor
A töltelékhez
250g túró, áttörve
1 tojás
50g nyírfaporcukor, ebből 20g házi bourbon vaníliás nyírfacukor
fél kezeletlen citrom héja
200g áfonya, mirelit
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tészta alapanyagait összegyúrtam, majd félretettem. A töltelék hozzávalóit keverőtálba tettem és alaposan összedolgoztam.
A tésztát lisztezett felületen fél cm vékonyra nyújtottam, és a túrótölteléket egyenletesen elkentem rajta. Megszórtam az áfonyával és feltekertem. Ujjnyi széles csigákat vágtam, és sütőpapíros sütőlemezre sorakoztattam őket. Sütőbe tettem és 25 perc alatt megsütöttem. Rácsra szedtem kihűlni.
Tipp: áfonya helyett használhatunk meggyet is.
Hogy készíthetünk házi bourbon vaníliás
cukrot? Minden alkalommal, ha a vaníliarudak magjait elhasználom, a
héjat félreteszem egy jól záródó üvegben. Amikor 3-4 rúdnyi összegyűlik,
a kiszáradt héjakat 100g nyírfacukorral kávédarálóval összedarálom és
az üvegben visszaöntöm. Készülhet egész vaníliarúddal is.