2014. november 29., szombat

Speculoos, Mikulásváró fűszeres keksz

Ez a keksz jó megoldás lehet  mindenkinek aki nem ehet mézet, mert a fűszerezése révén a mi mézeskalácsunkat idézi. A Speculoos valójában tradicionális holland, belga Mikulásváró sütemény. Német területeken a Spekulatiust Karácsony környékén fogyasztják. Az eredeti receptek mind kicsit édesebbek, barna cukorral készülnek, és gyönyörű mintázófákkal díszítettek.


Hozzávalók
250 g liszt (100g őrölt zabpehely, 50 g teljes búza, 50 g fehér tönköly, 50 g durum)
1 teáskanál sütőpor
100 g nyírfacukor
150 g puha vaj
1 tojás
1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
liszt a nyújtáshoz

A vajat a nyírfacukorral habosra kevertem, hozzáadtam a tojást, végül sütőporral, fűszerkeverékkel elvegyített lisztet. Összegyúrtam, majd a tésztát fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem. Körülbelül 3 órát pihentettem, majd lisztezett nyújtótáblán 3 mm vastagra nyújtottam és téglalapokra vágtam. Papíros sütőlemezre tettem és 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöttem a kekszeket.


Tipp: ez a tészta, ha elhagyjuk a sütőport, remekül "pecsételhető". Ha még nem készítettünk ezzel a technikával kekszet, akkor érdemes az ide kattintva elérhető bejegyzést elolvasni. Megtudható belőle, hogyan őrzi meg a tészta szépen a mintát.