2021. május 2., vasárnap

Citromos krémtúrós charlotte

Mikor első alakalommal találkoztam az új endokrinológusommal és azt kérdezte: "édesség utáni vágya van?", nem túl diszkréten felnevettem és azt válaszoltam: "de még mennyire, sőt szenvedélyes!" Aztán persze gyorsan magyarázni kezdtem, hogy engem sokszor a készítés jobban izgat, mint az evés. Bár jelen esetben ez a kijelentés nem teljesen állja meg a helyét, mert ez a citromos charlotte - lánykám szerint iglu -, annyira üde, frissítő, hogy egészen nehéz neki ellenállni. 

Hozzávalók, 20cm átmérőjű, 1,7l-es félgömb alakú tálhoz

A piskótatekercshez
4 M-es tojás
60g cukornak megfelelő édesítő
32g/4 evőkanál hideg víz 
80g tk. búzaliszt
fél kezeletlen citrom héja
150g házi, cukormentes baracklekvár
 
A talphoz
2 M-es tojás
30g cukornak megfelelő édesítő
40g tk. búzaliszt
16g/ 2 evőkanál hideg víz
 
A krémhez
500g krémes tehéntúró
100g cukornak megfelelő édesítő
500ml 30% zsírtartalmú habtejszín 
15g porzselatin
100ml hideg víz
fél kezeletlen citrom héja 
citromlé ízlés szerint
 

 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Ha a sütőnkben lehet egyszerre több tepsivel sütni, akkor készíthető egyben a rolád és a talp. Az enyém sajnos erre nem alkalmas, így külön készítettem el a roládhoz és a talphoz való felvertet. Előkészítettem két sütőpapíros tepsit. Az egyiken körberajzoltam a tálat.
Először a roládhoz való felvertet készítettem el. A fehérjét az édesítő felével és a kanalanként hozzáadott vízzel laza habbá vertem, majd a sárgáját a másik rész édesítővel szintén kihabosítottam. A fehérjét beleforgattam a sárgájába, majd beleszitáltam a lisztet és hozzáadtam a citromhéjat is. Lapot kentem és megsütöttem. A lapot ne szárítsuk ki, maradjon szaftos, hogy szépen fel lehessen csavarni. 
A piskótát liszttel meghintettem és átfordítottam. Pár percet pihentettem, majd lehúztam róla a sütőpapírt és felcsavartam, bőrös felével befelé. Mikor kihűlt lekvárral megkentem és felgöngyöltem a roládot. Papírba csavarva félretettem.
Közben elkészítettem a másik piskótát, a charlotte talpát is. A  kész felvertből a berajzolt sütőpapírra lapot kentem és megsütöttem. Mikor megsült, lisztezve szintén átfordítottam. 
 
 
A jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem, a zselatint fém tálba mértem és a hideg vízzel elkevertem. Közben a tálat fóliával kibéleltem és a körülbelül 1cm vastagra vágott roládszeletekkel kibéleltem.  
Az édesítőt, citromhéjat a krémtúróhoz adtam és összekevertem. Beleforgattam a tejszínhabot, citromlével ízesítettem. Végül belekevertem a vízgőz felett felolvasztott zselatint és a formába tettem a krémet. Elsimítottam, majd a méretre igazított lappal befedtem. Egy éjszakán át pihentettem. 
 
 
Tipp: Piskóta készítési alapismeretek ide kattintva olvashatók!
Ha nem tudunk krémes túrót beszerezni, készítsük a süteményt szitán átpasszírozott rögös túróval.
Ne féljünk a zselatintól! Hogyan használjuk? Lásd itt.
Ugyanitt fázisfotó, hogyan készítsünk vékony tortalapot, tortakarika nélkül.
Ha nincs lekvárunk, főzzünk fel plusz 150g mirelit gyümölcsöt édesítsük, turmixoljuk simára és töltsük ezzel a roládokat!
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!