2023. február 11., szombat

Farsangi fánk

Régi tervem volt, hogy a már meglévő berliner, csöröge és túrófánk receptek mellé készítek egy hagyományos, farsangi szalagost is. Ezekbe most habzsákkal lekvárt töltöttem, de süthetjük "lekvártartó" mélyedéssel is. 

Hozzávalók, 15-18 darabhoz

500g liszt (150g sima, 350g tk. búza)
30g friss élesztő
280-300ml tej
4 tojás sárgája
50g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
50g puha vaj
1 kezeletlen citrom héja
csipet só
40ml rum (aroma felesleges helyette, mert a rum (pálinka, vodka) az alkoholtartalma miatt praktikus a fánkba, nem az ízére van szükség! Az alkohol miatt szív magába kevesebb olajat sülés közben.)
olaj a sütéshez

házi baracklekvár a töltéshez

A fánksütés előtt pár órával kimértem a liszteket és a tojással, vajjal együtt a konyhapultra tettem, hogy szobahőmérsékletűek legyenek. Ha nem hűvös kamrában tároljuk ezeket, akkor erre a lépésre nincs szükség, de a vaj mindenképpen legyen lágy.
A tejet meglangyosítottam feloldottam benne az élesztőt, beletettem a tojások sárgáját, édesítőt, sót, rumot, citromhéjat és gyúrni kezdtem. Mikor a tészta kezdett összeállni hozzáadtam a vajat is és selymes, kézhez nem ragadó tésztát gyúrtam. Lefedve 1 órát pihentettem.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára borítottam, körülbelül ujjnyi vastagra nyújtottam és kiszúrtam a fánkokat. Egymás mellé sorakoztattam őket. A leeső tésztaszéleket összegyúrtam és pár perc várakozás után ugyanígy nyújtottam és szúrtam. Amikor az összes elkészült, konyharuhával letakarva 20 percig kelesztettem. 
 
Egy nagyobb lábasban olajat melegítettem, (körülbelül 160 fokra)  és a fánkokat megsütöttem úgy, hogy az olajba helyezéskor az alsó felük került fölülre. Míg ez a felük sült lefedtem, majd a fordítás után fedő nélkül sütöttem. A kész fánkokat rácsra tettem lecsepegni. Amikor kicsit hűltek egy 4mm-es, sima csővel ellátott habzsákba baracklekvárt tettem és oldalról a fánkba szúrva betöltöttem őket. 
 
Tipp: sütés előtt benyomhatjuk a fánkok közepét, a mélyített oldal kerüljön az olajba! 
Rumra, esetleg pálinkára azért van szükség, mert így kevésbé szívja magába a fánk az olajat! 
A tojásfehérje későbbi felhasználásig lefagyasztható. Sok tojásfehérjét igénylő receptek ide kattintva elérhetők.

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!