2022. október 15., szombat

Bécsi almás

Van nekünk egy kis híján feledésbe merült kedvencünk, a bécsi almatorta. Ma elővettem ezt a receptet és némi átalakítást ejtve rajta egy szögletes piteformában megsütöttem. Így is pazar: citromos linzer, a krémes, vajas töltelékkel, édes almával és roppanós mandulával. 
Természetesen készíthető tepsiben is.

Hozzávalók, 21x31cm-es kivehető aljú szögletes piteformához, vagy tepsihez
Tészta
180g liszt (60g sima, 60g tk. búza, 60g őrölt a zabpehely)
1 teáskanál sütőpor
1 tojás
60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam
100g hideg vaj
1 kezeletlen citrom héja
(vaj és liszt, a tepsi előkészítéséhez, ha nem tapadásmentes)

Töltelék
1kg alma
130g puha vaj
60g cukornak megfelelő édesítő, negyedannyit használtam
1 tojás
90g liszt (30g sima, 60g őrölt zabpehely)
180ml habtejszín
30 g szeletelt mandula 
 
 
A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, hozzáadtam az édesítőt, citromhéjat, tojást, gyors mozdulatokkal összegyúrtam és hűtőszekrénybe tettem.
Míg a tészta pihent, addig az almákat meghámoztam, magházukat kivettem, negyedeltem, majd fél centis szeletekre vágtam. 
A tésztát alaposan lisztezett nyújtótáblán körülbelül 3mm vastagra nyújtottam, kibéleltem vele a formát, majd visszatettem a hűtőbe. Ha tepsiben készítjük, legyen 3 cm-es pereme.
 

A töltelékhez a tejszínt laza habbá vertem. A vajat habosra kevertem az édesítővel és a tojással, majd belekevertem a lisztet, végül a tejszínt. Az almát egyenletesen elterítettem a tésztán, rásimítottam a tejszínes tölteléket, majd megszórtam mandulával. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem és 50 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. A formával együtt rácsra tettem kihűlni, majd amikor langyos volt, levettem róla a keretet és lecsúsztattam a dekliről. 

Az almatorta receptje ide kattintva érhető el.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!