2018. augusztus 24., péntek

Zöldhagymás szalonnás csiga

Halkan kopogtat az ősz és vele együtt az iskolakezdés. Ma egy olyan ötletet hoztam, amiben csak a forma praktikus újdonság, hisz azzal, hogy csigába csavarjuk a kenyérlángost máris kaptunk egy könnyen csomagolható, hidegen is finom uzsonnasütit, amivel leválthatunk bármilyen unalmas szendvicset. 
Vacsorára készült, s míg ettük, azon tanakodtunk mi is legyen a neve ennek a receptnek... Minden benne van, ami a kenyérlángosban, de elég furán hangzana "kenyérlángos csiga". Így győzött  a könnyen beazonosítható és visszakereshető zöldhagymás, szalonnás elnevezés. 


Hozzávalók, kb. 14 csigához
A tésztához
300g liszt (100g sima, 200g tk búza)
180ml langyos víz
12g friss élesztő
1 teáskanál só
3 evőkanál olíva olaj

A feltéthez
120g tejföl
1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
2-3 szál újhagyma, ízlés szerint
250g kockázott bacon
100g trappista 


A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrtam, és 30 percig kelesztettem. Míg pihent, lereszeltem a sajtot, a tejfölt simára kevertem a zúzott fokhagymával és felkarikáztam a zöldhagymát. 
A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam és 4-5mm vékony téglalappá nyújtottam. Elkentem rajta a fokhagymás tejfölt, rászórtam a hagyma, szalonna és a trappista négyötödét. Felcsavartam, majd 1,5cm-esre vágtam. Papíros sütőlemezre tettem a csigákat úgy, hogy legyen terük kelni, sülni.


A megformázott csigákat 20 percig kelesztettem, miközben a sütőt 180 fokra felmelegítettem. Sütés előtt mindegyikre tettem egy-egy csipet sajtot, szalonnát és pár karika hagymát. Ez a lépés elhagyható, de vele sokkal csinosabbak lesznek a tekercsek. Sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem kihűlni. 


Tipp: tejföl helyett használhatunk natúr krémsajtot, zöldhagyma helyett snidlinget, pórét finomra vágott vörös, vagy lila hagymát. Bacon helyett pedig finomra vágott kolozsvári szalonnát vagy sonkát.