2019. december 8., vasárnap

Lila káposztás focaccia

Első látásra talán meghökkentő ez a lila káposztás focaccia, de ahogy elképzeli az ember a szalonnás, hagymás, káposztás ízkombinációt a puha tésztán, a ráolvadt ropogós sajttal, nemcsak a színek, de az ízek is sütésre ösztönzik. Egy bögre citromos teával igazi melengető, téli vacsora!


Hozzávalók
A tésztához
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
12g friss élesztő
220-240 ml  langyos víz
12g olívaolaj vagy a ld. a receptben
1 teáskanál só
1 közepes fej lila hagyma
50g húsos bacon vagy kolozsvári szalonna
50g lila káposzta
diónyi zsír

A feltéthez
125g tejszínes krémsajt
50g húsos bacon vagy kolozsvári szalonna
80g lila káposzta
100g cheddar vagy trappista
finomra vágott snidling a díszítéshez, elhagyható


A lila hagymát, bacont finomra, a káposztát apró kockákra vágtam. A szalonnát serpenyőbe tettem és diónyi zsíron pirítani kezdtem. Hozzáadtam a hagymát és finoman átpirítottam. Egy fém szűrőbe borítottam, hogy a sütéskor keletkezett zsír lecsepegjen. Félretettem hűlni.
A lisztből, langyos vízből, élesztőből, sóból és a sütésből keletkezett, kihűtött zsírból lágy tésztát gyúrtam. Ha nem szeretnénk zsírt használni, tegyünk bele olíva olajat. Amikor a tészta szépen összeállt beledolgoztam a hagymás szalonnát és apróra vágott káposztát. A tésztát egy órán át pihentettem, közben egyszer átszellőztettem, azaz finoman kinyomkodtam belőle a levegőt.
A sütőt, sütőkővel 250 fokra előmelegítettem. Ha nincs sütőkövünk, forrósítsunk fel egy tepsit a sütőben.  


A megkelt tésztát kör alakúra nyomkodtam, ügyelve rá, hogy a levegőt ne préseljem ki belőle, majd sütőpapíros sütőlemezre tettem (a sütőkő "tartozéka" a perem nélküli tálca, ami sütőlapátként funkcionál, könnyedén a kőre csúsztatható vele a tészta).
A  feltéthez szükséges sajtot lereszeltem, a káposztát hosszú csíkokra, a szalonnát kockára vágtam. A tésztát megkentem a tejszínes krémsajttal, rászórtam a szalonnát, káposztát, végül a sajtot. 20 percig pihentettem. 

A sütő hőmérsékletét 230 fokra visszavettem, a tésztát a sütőkőre csúsztattam és körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütöttem.Tálaláskor finomra vágott snidlinggel megszórtam.



Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!