2016. augusztus 23., kedd

Vajas briós

Bár még nincs itt az ideje a lekvár bontogatásnak, de azt hiszem ez a briós remek ürügyül szolgál arra, hogy főzzünk egy jó kávét és alaposabban utánanézzünk, mit is spájzoltunk be télire...


Hozzávalók, 8 brióshoz
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
12g friss élesztő
150ml folyadék (100ml tejszín, 50ml víz)
1 tojás
40g cukornak megfelelő édesítő
60g puha vaj
fél kezeletlen citrom héja

Töltelékhez
40g puha vaj
30g nyírfacukor

Kenéshez
25g olvasztott vaj


A tészta hozzávalóit - a vaj kivételével -, a dagasztóüstbe mértem és összegyúrtam. Végül hozzáadtam a puha vajat és tíz percig dagasztottam. Ha szükséges, adjunk hozzá még folyadékot. Amikor a tészta selymes, jól kidolgozott lett, kelesztőtálba tettem és duplájára kelesztettem.
Ezután 4 egyenlő részre osztottam, a tésztarészeket kigömbölyítettem és letakarva 10 percet pihentettem. Enyhén lisztezett nyújtótáblán 18cm átmérőjűre nyújtottam az első cipót. A töltelékhez szánt vaj harmadával megkentem, nyírfacukorral megszórtam, majd így folytattam a további 2 réteg tésztával és vajjal. A 4. tésztával leborítottam, tálcára tettem és egy fóliával letakarva 15 percre hűtőszekrénybe raktam.


 A pihentetés után visszatettem a nyújtótáblára és 1,5cm vékonyra nyújtottam. Az így kapott tésztát 8 csíkra vágtam, és a tésztaszalagokat kissé csúcsosan feltekertem.


Egy 20cm-es tortakarikát sütőpapíros lemezre állítottam és a briósokat beletettem. 45 percig kelesztettem, majd a kenéshez félretett vajjal megkentem.


180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 perc alatt aranybarnára sütöttem. Rácsra tettem kihűlni. Mikor áthűlt, megszórtam vaníliás nyírfa porcukorral. 


Tipp: Ha nincs kis, vagy állítható nagyságú tortakarikánk, használhatunk helyette kivajazott, lisztezett hőálló tálat.

A recept amit átdolgoztam: itt található.