2015. október 25., vasárnap

Mokka mousse

Ha találkozom a barátnőmmel, akkor a könyvek mellett van egy másik állandó témánk. Szakmai ötletbörzét tartunk, recepteket cserélgetünk. Így tettem szert erre a receptre, ami nagyon izgalmasnak tűnt, mert úgy kezdődik, hogy végy  jó minőségű babkávét, áztasd tejszínbe és 12 óra múlva intenzív kávéízű tejszínre teszel szert. Amit aztán verj habbá és innen a mousse készítés menete a szokásos. Az eredmény fantasztikusan finom, kávéimádóknak kötelező darab!


Hozzávalók/6 adaghoz
100g szemes kávé
450ml habtejszín
2 tojás
35g nyírfacukor
75g cukormentes, fehér csokoládé
rum, ízlés szerint
2 kocka étcsokoládé a díszítéshez


A kávét egy zárható edénybe tettem, ráöntöttem a tejszínt és egy éjszakára hűtőbe állítottam. Másnap leszűrtem, alaposan lecsepegtettem. 350g kávéízű tejszínt kaptam, amit kemény habbá vertem. 100g-ot félretettem a díszítéshez. 
A csokoládét fém tálkába tördeltem és vízgőz felett megolvasztottam. Érdemes többször megkeverni, és ügyelni rá, hogy ne melegedjen túl.
A tojásokat egy nagyobb fém tálba engedtem, hozzáadtam a nyírfacukrot és vízgőzre állítva, folyamatosan keverve csípős melegre melegítettem. Robotgéppel kihűlésig habbá vertem. 
A meleg csokoládéba beletettem egy habkártyányi tejszínhabot, kézi habverővel alaposan elkevertem, beleforgattam a tojáshabba, végül hozzáadtam a maradék tejszínhabot és rummal ízesítettem. Habzsákba raktam a krémet és a poharakba adagoltam. Hűtőszekrénybe tettem.
Tálalás előtt a félretett kávés tejszínhabbal és csokidíszekkel díszítettem.


Pár fontos dolog, amire a siker érdekében nem árt odafigyelni:
A mousse készítésénél fontos az alapanyagok hőmérséklete. A tojást, a vízgőzös melegítés közben, ha  csak nem szeretnénk édes tojásrántottát, akkor folyamatosan keverjük és többször ellenőrizzük a hőmérsékletét. Ha csípős meleg, akkor azonnal vegyük le a vízgőzről.
Nem vagyok híve a csokoládé mikrós melegítésének. Nehezen kontrollálható, könnyen túlhevülhet, megéghet.
Összeállításkor a csokoládé legyen meleg, de semmiképp sem forró, mert akkor elfolyik tőle a hab. 


A felhasznált kávét forró vízzel alaposan lemostam, lecsepegtettem, papírtörlős tálcán szétterítettem és kiszárítottam. Hogy milyen kávé fő belőle, arról hamarosan beszámolok.