2023. augusztus 4., péntek

Mediterrán saláta orzoval

Hónapok óta készülök erre a vacsorára. Egyfelől régóta fel van írva a blogos tervlistámra, másfelől pedig úgy, hogy több tő paradicsomot nevelgetek kiskertünkben. Bár lelkes amatőr vagyok a témában, de ettől függetlenül elégedettséggel tölt el az idei termés.

És hogy mi is ez az apró tészta? Olaszországban orzo, risoni, Görögországban kritharaki, a törököknél sehriye névre hallgató durumtészta, ami formára ugyan rizsszemre emlékeztet, de az orzo nevet az árpáról kapta. Nem csak salátának használják, hanem risottokhoz, piláfokhoz és levesbetétnek is (be kell valljam, csipetke helyett előszeretettel teszem gulyáslevesbe, zöldséglevesekbe).


Hozzávalók, 2 személyre
120g orzo tészta
4 fürtös uborka
250g színes koktél paradicsom
1 sonka- vagy lilahagyma
olajbogyó
125g feta 
2 evőkanál olívaolaj
citromlé, ízlés szerint
kis csokor bazsalikom
kis csokor petrezselyem
görög fűszerkeverék (oregano, kakukkfű, csípős paprika)
bors 
 

A tésztát bő, sós vízben al dente megfőztem, leszűrtem, hideg vízzel lemostam, alaposan lecsepegtettem és keverőtálba tettem. 
Az uborkát meghámoztam (ha puhább héjú az uborka, pl. kígyó, nem szükséges megpucolni), felkockáztam. Nagyobb darabokra vágtam a hagymát, a paradicsomokat megfeleztem. A petrezselymet, bazsalikomot finomra vágtam. A feldarabolt zöldségeket, olajbogyót a tésztához adtam, sóztam, borsoztam, meghintettem a fűszerkeverékkel, meglocsoltam az olajjal, citromlével ízesítettem és óvatosan összeforgattam. Hűtőbe tettem, majd tálaláskor rászórtam a villával összetört fetát. 

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!