2019. szeptember 28., szombat

Almás lepény

Aki régebb óta "ismer", tudja, hogy nagyon fontos számomra a szezonalitás. De az évszakok bizony nem a hipermarketekben, hanem a piacon érhetők legjobban tetten. Ezekben a hetekben tűnnek fel azok az őszi almák, amikkel tökéletes almás lepényt lehet készíteni!
Érdemes olyan fajtát választani, ami zamatos és olyan édes, hogy nem szorul további édesítésre. Legeslegjobb ehhez a sárga-piros cirmos Gála, ami már ott mosolyog a standokon! De ha Goldent, Jonagoldot, Jonagoredet veszünk, azzal sem fogunk mellé!


Hozzávalók, 20x30cm-es tepsihez, kapszlihoz
A tésztához
350g liszt (100g sima, 250g tk. búza)
8g sütőpor
150g hideg vaj
120g porcukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi, porítva
2 tojás sárgája
80-100g tejföl

A töltelékhez
1,5 kg édes alma hámozott súly, nálam Gála
50g vaj
fahéj, ízlés szerint

1 tojás a kenéshez



Az almát meghámoztam, lereszeltem, fahéjjal elkevertem, majd pár percig állni hagytam, míg levet eresztett. Ekkor egy tapadásmentes lábasban felolvasztottam a vajat, majd a kicsavart almát  kicsit megpároltam. (Hozzávetőlegesen 3dl almalét nyertem, a kislányom legnagyobb örömére.)  Nem kell maszattá főzni, a cél az, hogy az alma veszítsen nedvességéből, elegyedjen a finom vajjal. Félretettem hűlni.
A vajat elmorzsoltam a sütőporos liszttel, ez leggyorsabb késes aprítóval. Hozzáadtam a tojások sárgáját, negyedannyit és a tejfölt és jól nyújtható tésztát gyúrtam. A tejföl egy részét érdemes visszatartani és csak akkor a tésztához adni, ha szükséges. Nekem felvette mind a 100g-ot. A tésztát nem szükséges hűtőbe tenni, azonnal dolgozhatunk vele. 



A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát két részre osztottam és enyhén lisztezett nyújtótáblán kinyújtottam. Beleterítettem a tepsibe (állítható méretű kapszlit használtam, amit sütőpapíros tepsire állítottam, de tepsiben is remekül működik) egyenletesen elterítettem rajta a kihűlt almát és a tészta másik, kinyújtott felével befedtem. Vékonyan lekentem felvert tojással, villával berácsoztam, végül megszurkáltam, hogy a távozó gőznek utat adjak. Sütőbe tettem és 35 perc alatt aranybarnára sütöttem.  


Az eredeti recept forrása: Péter Jánosné, Sütemények és egyéb édességek, Esély kiadó, 1997

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalát, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!