2019. szeptember 12., csütörtök

Számtorta - 350. recept

Bár kicsit kilóg a tematikából, de a Facebook oldalamon elért nagy sikere miatt - közkívánatra -, úgy döntöttem, hogy megosztom veletek ezt a receptet.
A torta kislányom 8. születésnapjára készült, alapja, kréme diéta kompatibilis, a dekorációként rákerült csokoládék viszont nem. Azonban ha a csokit gyümölcsre, ehető virágokra cseréljük máris  cukormentes, egyedi születésnapi tortát kapunk. 


Hozzávalók, 
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búzaliszt)
250g hideg vaj
1 tojás
130g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfaporcukor
1 kezeletlen citrom héja
1 evőkanál citromlé

A töltelékhez
600g mascarpone
600ml habtejszín
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi
vaníliaőrlemény ízlés szerint

A hideg vajat kockákra vágtam és késes aprító segítségével elmorzsoltam a liszttel. Készíthetjük kézzel is. Tálba tettem, hozzáadtam a citromhéjat, levet, kissé felvert tojást, a porcukrot és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. (Linzertészta kisokos, tésztahibák és javításuk ide kattintva érhető el.)
A tésztát hűtőbe tettem. Míg pihent, sütőpapírból elkészítettem a sablont. A formát 38cm hosszúra szabtam, a nyolcas felső része 20, az alsó pedig 23cm széles. Közepét oválisra vágtam.



A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát enyhén lisztezett nyújtótáblára tettem és 3mm vékonyra kinyújtottam. Egy nagy tepsit megfordítottam, liszttel vékonyan meghintettem, a tésztát rátettem, majd sablonnal körbevágtam, majd aranybarnára sütöttem. Körülbelül 12 perc alatt készült el. Megsütöttem a másik számot is. A kész tésztával legyünk óvatosak, mert törékeny. 

Amíg a tésztalapok kihűltek, a jéghidegre hűtött tejszínt kemény habbá vertem. A mascarponét elkevertem a negyedannyival, vaníliával, majd beleforgattam a tejszínhabot. A krémet 14-es sima csővel ellátott zsákba tettem a szám szélétől indulva cseppeket formáztam az alsó lapra. Mikor elkészült, ráhelyeztem a másik lapot, amit szintén feldíszítettem. A pici hézagokat kisebb habgömbökkel töltöttem ki, ehhez a nagy csőre egy kisebbet helyeztem.

A csokoládékat közvetlenül tálalás előtt tettem rá a tortára. Ha szállítjuk a tortát érdemes 12g zselatin/100ml víz keverékével "megfogatni".