2021. október 24., vasárnap

Csokis gesztenyetorta

Szerencsére inzulinrezisztensként sem kell lemondanunk a gesztenyéről, sok helyen kapható natúr püré, amit ízlés szerint édesíthetünk. Több recept van már a blogon aprósüti, profiterol, rolád, alagút stb. (lásd ide kattintva), de soha nem árt egy újabb! Ezúttal egy szaftos csokis piskótát sütöttem, mascarponés krémmel és kisebb-nagyobb csokiba mártott gesztenyeszívvel díszítettem.

 

Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához

70g tk. búzaliszt
30g étkezési keményítő, vagy sima liszt
6g sütőpor
4 tojás
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfacukor
50g étcsokoládé, 74%-os
30g vaj 
kevés vaj és liszt a forma előkészítéshez

500g gesztenyemassza, natúr 
120g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
rum vagy rumaroma ízlés szerint

A krémhez
a fenti gesztenyéből 300g
300ml habtejszín, 30%-os
250g mascarpone
80g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi 
8g porzselatin
80ml hideg víz

A díszítéshez
200ml tejszínhab
a fenti gesztenyéből a maradék
50g étcsoki
pár csepp olaj
 
 
A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tortaforma aljába sütőpapírt vágtam az oldalát vékonyan vajaztam, liszteztem. A csokoládét fém tálkába tördeltem, és a vajjal együtt, vízgőz felett, megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy ne forrósodjon fel. Közben kimértem a liszteket és elvegyítettem a sütőporral.
A tojásokat kettéválasztottam. A fehérjét az édesítő felével tejföl sűrű habbá vertem. A sárgáját az édesítő másik felével fehéredésig kevertem, majd folyamatos keverés közben belecsorgattam a csokis vajat. Beleforgattam a tojásfehérjét, több részletben hozzászitáltam és kevertem a lisztes sütőport. A korpát is beledobtam, a cél a massza levegőssé tétele és nem a rostok kiszitálása! A masszát belesimítottam a formába és 55 perc alatt megsütöttem. A sütési idő sütőfüggő, irányadó. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e. A piskótát a formában hagytam hűlni, langyosan vágtam ki a karikából.
 
Míg a piskóta hűlt, ízesítettem a gesztenyét. Hozzáadtam az édesítőt, rumaromát és krumplitörő segítségével összetörtem. Ha nagyon száraz lenne, pár csepp hideg vizet adhatunk hozzá.
 
 
A teljesen áthűlt felvertet 3 lapba vágtam, az elsőt tortakarikába tettem. A hideg tejszínt habbá vertem. A zselatint fém tálkába tettem és a vízzel elkevertem. A mascarponét, gesztenyét, édesítőt simára kevertem, beleforgattam a felvert tejszínhabot. Kóstoljuk meg és ha szükséges ízesítsük még rummal vagy aromával. Vízgőz felett megolvasztottam a zselatint és a krémbe forgattam. A lapra tettem a krém harmadát, a következő lapot, a krém második harmadát és a harmadik lapot. A tortát és a maradék krémet betettem a hűtőbe, míg a krém kicsit megdermedt. 25 perc elteltével levettem a tortakarikát, a maradék krémet lazán átkevertem és bevontam vele a tortát.

A díszítéshez szánt gesztenyéből különböző méretű gesztenyeszíveket formáztam.  Golyót formáztam, a tenyerem élével cseppé formáztam, majd a hüvelykujjammal a közepét ellapítottam, majd a tetejét kissé benyomtam.
 

15 percre mélyhűtőbe tettem, míg a csokoládét fém tálkában, pár csepp olajjal vízgőz felett megolvasztottam. A megdermedt szíveket fogvájóra szúrtam, csokiba mártottam úgy, hogy mintha héjas gesztenyék lennének, azaz a tetejüket szabadon hagytam. Papíros tálcára tettem.
A díszítéshez szánt habot felvertem, felhaboztam vele a tortát és rátettem a csokis gesztenyéket. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kedveld az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!