2016. december 4., vasárnap

Chia magos kréker

Mielőtt okkal-joggal az a vád érne, hogy így az ünnepek közeledtével édességes bloggá váltam, meg szeretném osztani a legújabb sós kedvencemet ezt a sajtos, chia magos, szuper ropogós kekszet. Vigyázat, nehéz abbahagyni és erősen addiktív!


Hozzávalók
300g liszt (100g sima, 100g tk. búza, 100g lágy zabpehely)
25g chia mag
50ml extra szűz olívaolaj
60g cheddar, reszelve
60g parmezán, reszelve
2 tojás
80-100g tejföl
2 teáskanál só
kevés liszt a nyújtáshoz

A zabpelyhet késes aprítóval kissé megdaráltam úgy, hogy ne legyen teljesen finom. Helyette természetesen használhatunk zabpehelylisztet is. Elkevertem a lisztekkel, hozzáadtam a chia magot, sót, sajtokat, majd az olajat, tojásokat és annyi tejfölt, hogy összeálljon, jól formázható legyen a tészta. A kidolgozott tésztát 10 percig pihentettem. Hűtőbe tenni nem szükséges, elég letakarva a konyhapulton hagyni.  


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A tésztát megfeleztem és lisztezett nyújtótáblán 2-3mm vékonyra nyújtottam. Egy hegyes villával sűrűn megszurkáltam. Erre azért van szükség, hogy ne púposodjon fel.  Derelyevágóval téglalapocskákra vágtam és papíros sütőlemezre sorakoztattam a kekszeket. 8-10 perc alatt aranybarnára sütöttem. Folyamatosan nyújtottam, sütöttem, míg a tészta el nem fogyott. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen megég. Zárt dobozban jól eltartható.


Tipp: olívaolaj helyett használhatunk hideg vajat. Miután a lisztekkel elmorzsoltuk, adjuk hozzá a többi hozzávalót. Érdemes minimum fél órát hűtőben pihentetni. 
A sajtok szabadon variálhatók, de mindenképp használjunk valami karakteresebbet. 
Ha kevésbé jó a szemmértékünk, de egyforma téglalapokat szeretnénk, hívjunk segítségül egy konyhai szolgálatra rendszeresített műanyag vonalzót.