Mikor érlelődött bennem az elhatározás, hogy elkezdek blogot írni, úgy gondoltam, ha szükséges, néha leások az alapokig. Megtettem ezt már a piskótával és ezúton köszönöm a rengeteg pozitív visszajelzést. A napokban szembesültem vele, hogy bizony sokan örülnének egy linzer gyorstalpalónak is. Így most következzék egy részletekbe menő recept, amely újfent az iskolai klasszikust veszi alapul.
Hozzávalók
250 g liszt (100 g őrölt zabpehely, 100 g durum, 50 g teljes búza)
50 g darált mák
200 g hideg vaj
65 g darált nyírfacukor
15 g házi vaníliás nyírfacukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
Egy nagyobb tálba mértem a lisztet, mákot. A vajat mokkacukor nagyságú kockákra vágtam, majd elmorzsoltam a lisztes mákkal. Hozzáadtam a nyírfacukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojást és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrtam. Gyúrás után a tésztát lisztezett felületen átgömbölyítettem, majd fóliába csavarva hűtőbe tettem. Fél óra pihentetés után enyhén lisztezett nyújtótáblán 2-3 mm vastagra nyújtottam, kiszúrtam és papíros sütőlemezre tettem. A kekszeket lehet sűrűn egymás mellé pakolni, mivel sütés közben csak kis mértékben növekednek. 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütöttem.
Néhány jó tanács, amelyet érdemes megfogadni, ha gyúrt linzert készítünk:
Ha a tészta szétesik, kizsírosodik, nehezen áll össze, morzsalékos, ennek az az oka, hogy a zsiradék megmelegedett, csökkent a viszkozitása, összetartó képessége. A cukrászok azt mondják erre, leégett.
Ezért kell a linzer tésztát a hideg vajjal készíteni, a lehető leggyorsabban összeállítani, hogy a kéz melege ne olvassza meg a zsiradékot. A már leégett tésztát hideg helyen kell pihentetni és újra átgyúrni. Javítható kevés folyadékkal, tejjel vagy tojásfehérjével is.
A sokszori nyújtás, lisztezés is a fenti tésztahibát okozhatja.
Ha van rá mód, akkor a tésztát formázzuk hideg helyen. A kiszúráskor megmaradt tésztarészeket gyúrjuk egybe, és pihentessük hűtőben.
Az elkészített linzert 4-5 napig nyersen is eltarthatjuk hűtőszekrényben. Ilyenkor a tésztát formázás előtt legalább egy órával vegyük ki a hűtőből.
Egy kis karácsonyi előzetes az ezerarcú linzertészta felhasználásával.
"Sárga" linzer tészta, 3:2:1 arány
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor (70-80 g nyírfacukor)
1 tojás
1 kezeletlen citrom héja
Dúsíthatjuk olajos magokkal, kakaóporral, fűszerezhetjük fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel. Formázhatunk kézzel kis kifliket, változatos formákra szúrhatjuk. Tölthetjük lekvárral, keserű csokikrémmel.
Dúsíthatjuk olajos magokkal, kakaóporral, fűszerezhetjük fahéjjal, mézeskalács fűszerkeverékkel. Formázhatunk kézzel kis kifliket, változatos formákra szúrhatjuk. Tölthetjük lekvárral, keserű csokikrémmel.