2022. január 8., szombat

Mákos citromos rolád

Két apropója van annak, hogy ez a recept megszületett. Az első az, hogy ilyentájt sok hűtőben pendlizik némi darált mák ami a karácsonyi mákos gubából megmaradt. 
A másik pedig az, hogy most van szezonja a pár hétig kapható a lédús, zamatos Meyer citromnak. Ebből készítettem egy lemon curdot, azaz angol citromkrémet, ami a töltelék alapjául szolgál.  
A savanykás mascarpenes citromkrém fenomenális párost alkot a mákos piskótával. Természetesen készíthetjük más citrommal, vagy naranccsal is.
 

Hozzávalók

A felverthez
4 tojás
80g cukornak megfelelő édesítő
50g darált mák
30g tk. búzaliszt
5g sütőpor
fél kezeletlen citrom héja
 
A citromkrémhez
80ml frissen facsart citromlé
fél kezeletlen citrom héja
1 tojás
1 tojás sárgája
40g cukornak megfelelő édesítő
25g vaj
 
A krémhez
250g mascarpone  
200ml habtejszín
8g porzselatin
80ml hideg víz 
édesítő, ízlés szerint, ha szükséges
 
 
Elkészítettem a citromos alapot. A kifacsart citromlét fém tálba szűrtem, hozzáadtam a citromhéjat, tojásokat és az édesítőt. Vízgőzre állítottam és folyamatosan keverve besűrítettem. Amikor sűrű, krémes állagú lett,  belekockáztam és elkevertem a vajjal. Hűvös helyre tettem kihűlni.
 
A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros nagy tepsit (Az én sütőlemezem 33x42cm-es, helyette használhatunk hagyományos "gáztepsit".) Szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét az édesítő felével tejföl sűrű habbá vertem. A sárgáját az édesítő másik felével fehéredésig kevertem, majd beleforgattam a fehérjét.  Hozzászitáltam és forgattam a sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat, végül a mákot. Egyenletes vastagságú lapot kentem és a 18 perc alatt megsütöttem. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. Pár percet pihentettem és felcsavartam. Nem szükséges külön vizes ruhát használni, csavarjuk melegen a saját papírjával együtt.
 
Az alaposan lehűtött tejszínt kemény habbá vertem. A zselatint fém tálkába mértem, hideg vízzel elkevertem. A mascarponét  simára kevertem és kis részletekben hozzáadtam a citromalapot.  Beleforgattam a tejszínhabot végül hozzákevertem a vízgőz felett megmelegített zselatint. A krémet egyenletesen elkentem a piskótán és feltekertem.  Sütőpapírba csavartam, ügyelve arra, hogy a piskóta széle a rolád alá kerüljön. Hűtőszekrénybe tettem és szeletelés előtt két órát pihentettem. Ha krém folyna, tegyük pár percre hűtőbe és csak akkor kenjük el a lapon, ha kissé megdermedt. 
 
További receptek lemon curd-del és Meyer citrommal ide kattintva.
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!