2018. december 21., péntek

Diós hókifli

Ismerem és szeretem ezt a süteményt, mióta az eszemet tudom, mert benne van az Édesanyám által gyerekkoromban leggyakrabban sütött top 5-ben. És úgy sejtem, nem vagyok ezzel a dologgal egyedül... 
Nemcsak a recept, de a gyönyörű horgolt dísz is Édesanyám ajándéka, amit ezúton is nagyon köszönök!


Hozzávalók, körülbelül 95 darabhoz
A tésztához
500g liszt, 150g sima, 350g tk. búza
20g friss élesztő
100g hideg vaj
100g hideg zsír
100g tejföl
120-150ml tej

A töltelékhez
250g darált dió
80-100g cukornak megfelelő negyedannyi ugyanannyi cukorhelyettesítő, ízlés szerint
40-50ml víz

Nyírfaporcukor  a hempergetéshez


A vajat és a zsírt a lisztekkel elmorzsoltam, legegyszerűbb ehhez késes aprítót használni. Az élesztőt feloldottam a tejben (nem kell futtatni), belekevertem a tejfölt és a lisztes keveréket beletéve puha tésztát gyúrtam. A tésztát lefedtem és csak annyi ideig pihentettem, míg a tölteléket összeállítottam, nem szükséges hosszasan keleszteni.
A darált diót összekevertem a negyedannyival, és annyi vízzel, hogy krémes, de nem lágy tölteléket kapjak. 


A sütőt 180 fokra előmelegítettem és előkészítettem három papíros tepsit. A tésztát két részre osztottam. Az egyik részt nyújtótáblára tettem és kb. 2,5-3 mm vékonyra nyújtottam. Ennél vastagabbra ne hagyjuk, hisz a töltelék a lényeg, mint a széttört kifli fotóján is látható.
6cm-es pogácsa szaggatóval sűrűn kiszaggattam. A leeső tésztaközöket kiszedtem és finoman összegyúrtam. Minden tészta közepére 6g tölteléket tettem, ez nagyjából egy teáskanálnyi mennyiség. A diót úgy igazítottam, hogy hosszúkás legyen a tésztán. Ráhajtottam a tésztaszélt majd felcsavartam és óvatosan megsodortam. A papíros sütőlemezre sorakoztattam a kifliket és sütőbe tettem.


A sütési idő körülbelül 10-12 perc, addig süssük, míg a kiflik talpa aranybarna. A forró kifliket azonnal az előkészített nyírfaporcukorba forgattam és tálcára tettem. Közben folytattam a formázást, míg a tészta el nem fogyott. Zárt dobozban sokáig eláll, hűtőbe tenni nem szükséges, hűvös helyre viszont igen.


Tipp: a tölteléket készíthetjük citrushéjjal ízesített mákból, enyhén pörkölt mogyoróból, rummal ízesített gesztenyéből is.