2016. január 10., vasárnap

Madártej

Azt hiszem, nem kell hosszas bevezető ennek a klasszikusnak sem, bár ahány ház, annyi szokás. Van aki sűríti a vaníliás tejet, van aki csak tojást tesz bele. Mivel én sűrűbb madártejen nevelkedtem, ezért most, hogy teljesen diéta kompatibilis legyen, zabpehelyliszttel készítettem.


Hozzávalók
500ml tejszín
500ml víz
3 tojás
25g liszt (nálam őrölt zabpehely)
110g nyírfacukor
fél rúd vanília

A zabpehelylisztet fém tálba tettem, kevés tejszínes vízzel, a tojássárgákkal, és a vanília kikapart magjaival elkevertem. Olyan tálat válasszunk, amibe kényelmesen belefér még 2 merőkanálnyi folyadék. Kerámiabevonatos lábast használok tejes dolgok főzéshez, így ezt vékonyan kivajaztam, beleöntöttem a tejszínes vizet és beletettem a vaníliahéjat.
Egy nagyobb lábasban vizet tettem melegedni, előkészíttetem egy tálcát, hablapátot és két nagyobb teáskanalat. A tojásfehérjét 50g nyírfacukorral habbá vertem. A fehérje legyen erős hab, de nem legyen kemény, mert akkor formázáskor törni fog. 
A habgaluskákat akkor lehet szaggatni ha víz nagyon forró, de nem forr lobogva, mert akkor a fehérje könnyen kicsapódhat. A fehérjéből a teáskanalak segítségével formáztam habot. A bal kezemben lévő kanállal habot vettem, majd a jobb kanalat a bal alján végighúzva áttettem a jobb kanálba. Ezt a mozdulatot kétszer megismételtem és vízre tettem a habot. Ezzel a módszerrel szép éle lesz a habnak. Mikor 7-8 galuskát kiszaggattam óvatosan megfordítottam őket, majd fél perc múlva tálcára szedtem a lecsepegtetett habokat. Az összes habot "megfőztem", közben a tárcáról leöntöttem a vizet. Azért nem praktikus rácsra szedni, mert könnyen megnyomhatja a törékeny habot. 
A tejszínes vizet felforraltam. Mikor forrni kezdett, a tojássárgájába 2 merőkanál forró "tejet" tettem, alaposan elkevertem és hozzáöntöttem a forrásban lévő folyadékhoz. Ezzel a hőkiegyenlítéssel elkerülhető, hogy a tojás kicsapódjon és úszó rántottadarabkákat főzzünk. Felforraltam, végül hozzáadtam a maradék nyírfacukrot.
Azonnal beleöntöttem egy nagy tálba és rátettem a habgaluskákat. Bár így lassabban hűl ki, de a teteje nem lesz bőrös.


Tipp: ha van kisebb fagylaltos kanalunk, azzal is készíthetjük a habot.