2020. február 1., szombat

Savanyú káposztás kelt rétes

Mivel családilag imádjuk a savanyú káposztát, ezért így télvíz idején gyakran szerepel a menüben. Ezúttal sós rétest készítettem vele, kígyórétesnek formázva. A sonkás, hagymás káposzta nagyon jól harmonizál a ropogósra sült tésztával, megpirult szezámmaggal. 
Aki még nem próbálta ezt a formázási módszert, az se ijedjen meg, egy korábbi receptben mutatom, hogyan készül!


Hozzávalók, 2 rúdhoz
A tésztához
300g liszt (90g sima, 210g tk. búza)
12g friss élesztő
60-70ml langyos tej, vagy vizes tejszín
1 tojás
120g puha vaj
1 csapott teáskanál só

A töltelékhez
500g savanyú káposzta
80g füstölt sonka vagy kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 evőkanál zsiradék, nálam füstölt szalonna zsírja
frissen őrölt bors
120ml víz

szezám a szóráshoz
1 tojás a kenéshez


Először a tölteléket készítettem el. A káposztát alaposan átmostam és kicsavartam. A sonkát és a hagymát kockára vágtam, kevés zsíron megpirítottam, majd hozzáadtam a káposztát. Borsot őröltem rá, majd vízzel felöntöttem és félpuhára pároltam. Fontos, hogy ne maradjon szaftos, elfője a levét, mert különben eláztathatja a tésztát. Hűvös helyre tettem hűlni. Ha szeretnénk, hogy ez gyorsabban menjen, terítsük szét egy tepsin.


Amikor a káposzta kihűlt, a tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrtam, 10 percig pihentettem, majd két egyenlő darabra osztottam. Lisztezett nyújtótáblán körülbelül 21x35cm-es téglalappá nyújtottam. Érdemes használni hozzá egy konyhai célokra rendszeresített vonalzót. Gondolatban, függőlegesen három egyenlő részre osztottam majd srégen, 2cm-es távolságban bevagdostam. Rátettem a töltelék felét, a végét tésztával beborítottam, majd a rézsútos csíkokkal befedtem, mintha hajat fonnék. Papíros sütőlemezre tettem és megismételtem a másik tésztaféllel is. Fotós formázási segédlet ide kattintva érhető el.
A megformázott réteseket 20 percig kelesztettem, miközben a sütőt 180 fokra melegítettem. Felvert tojással lekentem, szezámmal megszórtam, sütőbe tettem és 30 perc alatt megsütöttem. Melegen, hidegen egyaránt finom.