2016. március 1., kedd

Fahéjas és kakaós csiga

Egy családi uzsonnára készültek ma ezek a csigák, s hogy mindenkinek kedvében járjak nem csak kakaós, hanem fahéjas verzióban is. A maszatos gyermekpofikban gyönyörködve úgy éreztem, megérte a fáradtságot.


Hozzávalók
A tésztához
500g liszt (150g rétes, 100g őrölt zabpehely. 250 tk. búza)
20g búzasikér
280ml folyadék (150ml tejszín, 130ml víz)
1 tojás
1 tojás sárgája
22g élesztő
50g cukornak megfelelő édesítő
100g olvasztott, visszahűtött vaj

A töltelékhez
60g olvasztott, visszahűtött vaj
nyírfaporcukor
kakaópor
fahéj

100ml édesített tej vagy tejszín és víz fele-fele arányban


A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben (alul folyadék, felül a száraz anyagok, legfelül a rámorzsolt élesztő) a kenyérsütőgép üstjébe mértem. Rugalmas, selymes tésztát dagasztottam. Ha nem lenne elég lágy, 1-2 evőkanál vizet adni kell hozzá. Kelesztőtálba tettem és bő fél óra alatt a duplájára kelesztettem.
Míg a tészta dolgozott, a  töltelékhez használatos vajat megolvasztottam, hogy mire felhasználom kissé visszadermedjen. A megkelt tésztát lisztezett nyújtótáblára borítottam, elfeleztem, mert így kényelmesebb vele dolgozni.  Enyhén lisztezett nyújtótáblán 3mm vastagra nyújtottam.
A vaj felét egyenletesen elkentem a tésztán, majd szitán keresztül meghintettem darált nyírfacukorral és kakaóporral úgy, hogy  a tészta sehol ne látsszon ki, teljesen befedje a kakaó és a cukor. Feltekertem és ujjnyi vastagra vágtam. A csigákat papíros sütőlemezre tettem úgy, hogy elég terük legyen kelni és sülni. 
Ugyanezt megismételtem a másik tésztaféllel is, de kakaópor helyett fahéjjal szórtam meg.
A megformázott csigákat 40 percig pihentettem, majd 180 fokra előmelegített sütőben  20 perc alatt megsütöttem. A kész csigákra 1-1 teáskanálnyi forró édes tejet tettem.


Tipp: míg az első adag kel, addig a második tepsit tegyük hűvös helyre.