2023. december 16., szombat

Kókusztorta

Gasztrobloggerként örökös dilemma, hogy hetekkel az ünnep előtt kezdjek el sütni, recepteket közzétenni és együk idejekorán a karácsonyi desszerteket, vagy fotózzam őket akkor, mikor igazándiból az ünnepre készülök, amikor ti már lehet, hogy kigondoltátok a menüt... Ezúttal elébe mentem ennek, és hoztam egy olyan tortát, ami igazi éke lehet az ünnepi asztalotoknak és még jó időben vagyunk mindent beszerezni hozzá. 

Néhány tipp az alapanyagokhoz. A receptben szereplő kókuszkrém 400g-os, konzervdobozos kiszerelésben kapható az egyik nagyáruházban, de a dobozán kókusztej áll. Viszont ez a kókusztej nem az a kókusztej/kókuszital, ami literes dobozban kapható, ezért maradtam a krém megnevezésnél a receptben, na meg azért is, mert az állaga is olyan, mint egy sűrű krémnek. 
Kétféle kókuszreszeléket használtam a tortakészítés során. A piskótába és a krémbe egy finomabbra reszelt változat került, míg a torta panírozáshoz egy nagyobb, durvább szemű kókuszt használtam. Ha ilyet nem tudtok beszerezni, akkor természetesen nagyon jó a finomabb verzió is. 
A tortát házi készítésű kókuszcsipsszel díszítettem fel. Helyette találtok a recept végén egy fehér kókuszgolyó ötletet, amivel egy morzsa sem vész kárba a tortasütés során.


Hozzávalók, 18 cm-es tortaformához 
160g tojásfehérje, kb 5 L-es méretű 
180g cukornak megfelelő édesítő, porrá őrölve (100g nyírfacukrot és 20g negyedannyit használtam)
200g kókuszkrém 
100g puha vaj
1 teáskanál kókusz aroma
350g liszt (100g sima, 250g teljes kiőrlésű)
12g sütőpor
50g apró szemű kókuszreszelék
kevés vaj és liszt a forma előkészítéséhez
 
A krémhez
200g kókuszkrém
200ml víz
25g étkezési keményítő
80g apró szemű kókuszreszelék
250g mascarpone
300ml habtejszín, 30%-os
80g cukornak megfelelő édesítő (20g negyedannyit használtam)
kókusz aroma, ízlés szerint

A sziruphoz
80ml víz
20g cukornak megfelelő édesítő
rum (elhagyható) és kókusz aroma, ízlés szerint 

A díszítéshez
durva szemű kókuszreszelék
kókuszdió
 
 
A tortaformák oldalát vékonyan kivajaztam, liszteztem, az aljukat sütőpapírba csomagoltam. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
A puha vajat az édesítő felével kihabosítottam, kis részletekben hozzáadtam a kókuszkrémet. A fehérjéket az édesítő másik felével tejföl sűrű habbá vertem, majd beleforgattam a vajas részbe. Hozzáadtam a kókusz aromát, majd több részletben hozzászitáltam és kevertem a sütőporral elegyített liszteket, végül a kókuszreszeléket. A masszát két egyenlő részre osztottam, beletettem az előkészített formákba és 35 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó. Tűpróbával ellenőriztem, hogy átsült-e, de abból is jól látszik, hogy a tészta elválik a formától. Mikor picit hűltek, kivettem a piskótákat a karikákból, vékonyan meghintettem liszttel, átfordítottam és hűvös helyre tettem hűlni. 

A kókuszkrém másik felét tapadásmentes lábasba öntöttem, vízzel elkevertem. Egy merőkanálnyit az étkezési keményítőhöz adtam, csomómentesre kevertem. A vizes kókuszkrémet felforraltam és a keményítővel besűrítettem, végül hozzákevertem a kókuszreszeléket. Átöntöttem egy fém tálba, fóliával lefedtem és hűvös helyre tettem hűlni. 
A sziruphoz feloldottam az édesítőt a vízben, rummal és kókusz aromával ízesítettem. 
 

A kihűlt piskóták tetejét egyenesre vágtam (minimálisan púposodik fel), majd félbe, így 4 tortalapom lett. 
A mascarponét habosra kevertem az édesítővel és a több részletben hozzáadott tejszínnel. Végül, szintén kisebb adagokban belekevertem a kókuszkrémet és pár csepp aromát. 
A kész krémet 3/5 - 2/5 rész arányban elosztottam. 1-1 ötöddel összetöltöttem a lapokat, amelyeket sziruppal lekentem. A 2/5 krémmel pedig bevontam a tortát. Hűtőbe állítottam.

Míg a torta megdermedt  a kókuszdió levét felfogtam egy pohárba, feltörtem és a húsából zöldséghámozóval vékony szeleteket vágtam. Ezeket papíros tepsire tettem és 80 fokos sütőben ropogósra szárítottam.

Amikor a krém megdermedt, a tortát durva kókuszba paníroztam, az oldalát és a tetejét bevontam reszelékkel. Tálaláskor kókuszloknikkal díszítettem. Nem érdemes előre rárakni, mert hűtőben állva nedvességet szív magába és akkor már nem olyan jó ropogós.

Tipp: díszíthetjük a tortát kókuszgolyókkal is. A lapok megigazításakor leeső részeket tegyük késes aprítóba. Az így kapott morzsából pár csepp tejszínnel, aromával, kókusszal készítsünk masszát, formázzunk golyókat, forgassuk kókuszba.  
 
Csak a korrektség végett: a piskóta innen indult, de az arányokat és az elkészítés módját is megváltoztattam. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!