2015. február 15., vasárnap

Chivas Regal parfé

Sikerült a férjem karácsonyra kapott Chivas Regal whiskyjéből egy kupicát saját célra rezelválnom és ebben a desszertben új kontextusba helyeznem. Ha nem szeretnénk alkoholt használni, akkor a parfé alap ízesíthető például gyümölcspürével, kávéval, pörkölt olajos magokkal. Szuflé forma helyett tölthetjük csészékbe vagy őzgerinc formába is.


Hozzávalók
4 db, 7cm belső átmérőjű szuflé formához
1 tojás
2 tojás sárgája
45g nyírfacukor (ebből 20g nyírfa vaníliás)
300ml tejszín
whisky ízlés szerint
keserű kakaópor, nyírfa porcukor a díszítéshez

A tejszínt mélyhűtőbe tettem, hogy jól áthűljön. Előkészítettem a szuflé formákat magasító gyűrűket. Sütőpapírból szalagokat vágtam és összetűztem őket.


A tejszínt kemény habbá vertem. A tojásokat és a nyírfacukrot egy nagyobb fém tálba tettem és vízgőz felett folyamatosan kevergetve csípős melegre melegítettem. Vigyázzunk, hogy ne süssünk belőle édes rántottát! 
A gőzről levéve kihűlésig kevertem, majd beleforgattam a tejszínhabot és ízesítettem a whiskeyvel. Beletöltöttem a formákba úgy, hogy 1,5-2cm-rel magasabbak legyenek a pohárkák pereménél. Mélyhűtőbe tettem. 8-12 óra szükséges ahhoz, hogy kellőképpen megdermedjen. 
Tálalás előtt a papírgyűrűt levettem. A parfé tetejét megszórtam cukrozatlan kakaóporral, pici nyírfa porcukorral. Karalábévájóval egy gömböcskét kivettem és whiskyt öntöttem bele.


Karajba göngyölt savanyú káposzta

Évek óta készítem és nagy népszerűségnek örvend nálunk ez a karajba, szalonnába göngyölt savanyú káposzta, egy kis füstölt kolbásszal megbolondítva. A mellette sült burgonya, alma, paprika, hagyma, gomba mennyei élményt nyújt. 


Hozzávalók
8 (körülbelül 600g) szelet rövid karaj
200g bacon
200g füstölt kolbász
500g savanyú káposzta

800g burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
250g csiperke gomba
2 kápia paprika
2 savanykás alma
olaj


A burgonyát, hagymát, gombát meghámoztam, gerezdekre vágtam. Az almákat negyedeltem magházaikat eltávolítottam. A paprikát nagyobb kockákra vágtam. A húst kiklopfoltam és enyhén megsóztam. A káposztát két soron átmostam, alaposan kicsavartam. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.
Előkészítettem egy nagyobb tepsit. Ráterítettem a bacon szeleteket úgy, hogy a széleik fedjék egymást, majd szorosan egymás mellé ráhelyeztem 6 szelet karajt, rá a káposztát, végül a kolbászt.


Ráhajtottam a kolbászra a káposztát, a hússzeleteket. A maradék két szelettel betakartam a rolád végeit, majd a szalonnával is befedtem. Az egészet megfordítottam, hogy az összeérő bacon szélek kerüljenek alulra. 
A burgonyát megsóztam, olajoztam és a gombával, paprikával, hagymával együtt a hús mellé tettem.


Sütőbe tettem és bő két óra alatt pirosra sütöttem. Az almákat csak akkor tettem mellé, amikor a hús már pirulni kezdett. Pompásan passzol hozzá pohárka villányi portugieser.


Tapasztalat, hogy a rolád hidegen is nagyon finom.

A recept, amiből újfent sikerült valami más külleműt kihoznom itt .