2017. október 7., szombat

Birsalmás táskák

Pár napja a Pinteresten (lásd itt) láttam ezt a formázási módszert, és úgy döntöttem kipróbálom. Egy lágy kelt tésztát készítettem hozzá, a tölteléke pedig illatos birsből és almából áll. Bizton állíthatom, hogy nemcsak szemet gyönyörködtető, de isteni finom is!


Hozzávalók, 16 darabhoz
A tésztához
400g liszt (120g sima, 280g tk. búza)
120ml tejszín
80ml víz
1 tojás
18g friss élesztő
40g cukornak megfelelő édesítő
fél kezeletlen citrom héja
75g vaj

A töltelékhez
400g birsalma, 2 kisebb
400g édes alma, jonagored
fél citrom leve
40g vaj
édesítő, ízlés szerint
fahéj, ízlés szerint

A kenéshez
1 tojás


Az almákat meghámoztam, megmostam, szárazra töröltem. Nyolcadoltam őket, magházukat eltávolítottam, felszeleteltem. Citromlével meglocsoltam, majd a vajon megpároltam. Fahéjjal, kevés édesítővel ízesítettem és félretettem hűlni.


A tészta hozzávalóit a vaj kivételével a dagasztógép üstjébe mértem és összegyúrtam. A vajat megolvasztottam és a tésztához adtam. Selymes, kézhez nem ragadó tésztát kaptam, amit lefedve 45 percig kelesztettem.


Előkészítettem két papíros tepsit. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztottam és kigömbölyítettem. Pár percig pihentettem, majd az első tésztadarabot 22-23cm átmérőjű körré nyújtottam. Alálisztezni nem szükséges, mert a tészta elég zsíros ahhoz, hogy liszt nélkül is szépen nyújtható legyen. A tésztalapot pizzavágóval négybe vágtam. A körcikk szélével párhozamosan 3-3 bemetszést ejtettem, majd 1-1 evőkanál almatölteléket helyeztem rá. Először a jobb, majd a bal tésztafélt hajtottam rá.


Sütőlemezre tettem és a többi táskát is elkészítettem. Mivel nem szerettem volna, hogy összekeljenek, ezért elég teret hagytam a sütemények között. A második tepsit hűtőbe tettem, míg az első kelt, és sült.


A formázás végeztével a sütőt 200 fokra előmelegítettem. 25 perc pihenő után a táskákat felvert tojással lekentem, majd sütőbe tettem és aranybarnára sütöttem. A sütési idő körülbelül 25 perc. Közben a második tepsit is kelesztettem és azonnal követte az elsőt a sütőben.
A kész süteményeket rácsra tettem kihűlni.


Egy másik, birsalmás, rácsos sütemény receptje, házi teljes kiőrlésű vajas tésztával ide kattintva olvasható.