2017. augusztus 12., szombat

Nyári almatorta

Tudjátok, ha péntek, akkor irány a piac! Több hétvégi desszertötlet kavargott a fejemben, de mikor ezek a piros almák ránk mosolyogtak, gyorsan eldöntöttük a kislányommal: süssünk alma tortát! 
A forma egy játék, mi a szívet választottuk! Készíthető más kiszúróval is, rácsozva, egyszerűen befedve. A lényeg, hogy adjunk utat a keletkező gőznek, szabadon távozni! 


Hozzávalók, 25cm-es kivehető aljú tortaformához
300g liszt (100g sima, 200g tk. búza)
150g hideg vaj
50g nyírfaporcukor
fél kezeletlen citrom héja
1 tojás
1-2 evőkanál tejszín

A töltelékhez
800g alma
30-50g nyírfaporcukor, ízlés szerint
35g étkezési keményítő
fahéj
1 tojás a kenéshez


A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrtam. A liszteket összekevertem, majd a hideg, apró kockákra vágott vajat elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojást, citromhéjat, cukrot összedolgoztam, szükség estén 1-2 evőkanál tejszínnel. Fóliába csavartam és hűtőszekrénybe tettem és egy órát pihentettem.
Az almát, megmostam, meghámoztam, a magházakat eltávolítottam és apró kockákra vágtam.A nyírfaporcukrot, fahéjat, keményítőt elkevertem, majd összeforgattam az almával.
A tészta kétharmadát lisztezett felületen kinyújtottam és kibéleltem vele a tortaformát. A formát nem szükséges vajazni, lisztezni, mert a tészta elég zsíros, könnyen el fog válni a formától. 
Az almát lecsepegtettem és beletettem a formába. A sütőt 180 fokra előmelegítettem.


A tetőhöz kinyújtottam a lapot, nyújtófára feltekertem, majd ráterítettem egy lisztezett tortadeklire. Ezen körbevágtam egy akkora tál segítségével ami befedi a piteformát, kiszúrtam a szíveket és pár percre hűtőbe tettem. Így könnyebb rácsúsztatni a torta tetejére. A maradék tésztából is szíveket szúrtam. A torta felületét lekentem felvert tojással, és feldíszítettem a szívekkel, amelyekre szintén került tojás. 45 perc alatt megsütöttem.