2025. június 18., szerda

Diós cukkinis sütemény

Kezd berobbani a cukkini szezon, így jó ha kéznél van egy pofon egyszerű, gyorsan összedobható és isteni finom cukkinis süti. Aki még nem sütött ezzel a zöldséggel, javaslom, bátran próbálja ki, mert teljesen semleges az íze, viszont szuper puha és szaftos lesz az eredmény. Dióval, fahéjjal nagyon harmonikus, vendégeinek pedig jó rejtvény lehet, milyen zöldség van a sütiben!
 
A siker érdekében két jó tanács: a cukkinit enyhén be kell sózni, de a levét csak óvatosan kell kinyomni. Ha nagyobb, "öregebb" példányt használunk, szedjük ki a magjait és ha vastagabb a héja, hámozzuk meg. Zsenge darabok esetén erre nincs szükség, a vékony héjat hagyjuk nyugodtan rajta. 
 
Pár hónapja egy számomra nagyon hiteles dietetikustól megtudtam, hogy IR diétában  igenis fogyaszthatók aszalványok, így mazsola is. Így került ebbe a süteménybe. Egy dolgot viszont mindenképp figyelembe kell venni: a gyümölcs ne legyen cukrozott! 
Plusz egy cukrásztipp mazsolához: mindig főzzük fel, lehet akár mikróban is, szűrjük és alaposan öblítsük le. Első alkalommal meg fogunk lepődni, milyen koszos a látszólag tiszta mazsola és mennyivel finomabb, ha forró vízben felpuhul. 
 

Hozzávalók, 10x31cm-es formához 
300g zsenge cukkini
1 mokkáskanál só 
300g liszt (100g finom és 200g tk. búza)
7g / fél csomag sütőpor
1 csapott mokkáskanál fahéj 
3 tojás
120ml étolaj
180g cukornak megfelelő édesítő 
100g cukrozatlan mazsola (elhagyható)
150g dió (50g darált, 100g durvára vágott)
olaj és liszt a forma előkészítéséhez 
 
 
 
A cukkinit megmostam, nagy lyukú reszelőn lereszeltem, összekevertem a sóval és félretettem. 
A dobozformát vékonyan kiolajoztam, liszteztem. A sütőt 180 fokra előmelegítettem. A mazsolát annyi vízzel amennyi ellepi, felforraltam, leszűrtem, alaposan lemostam és lecsepegtettem. 
 
 
Keverőtálba  ütöttem a tojásokat, hozzáadtam az édesítőt, alaposan összekevertem, hozzáadtam az olajat. A cukkini levét enyhén kinyomkodtam. Beleforgattam a tojásos keverékbe, majd  több részletben hozzászitáltam a fahéjas, sütőporos lisztet, belekevertem a mazsolát, diókat. 
A masszát előkészített sütőformába tettem és 55 perc alatt megsütöttem. Ha szükséges, a sütési idő második felében sütőpapírral, alufóliával érdemes letakarni. Tűpróbával ellenőriztem hogy megsült-e.  Pár perc pihentetés után kiborítottam a formából és rácson hagytam kihűlni.
 
Recept, amit átdolgoztam: ide kattintva érhető el. 
 
Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése