2016. július 17., vasárnap

Sacher torta

Születésnapot ünnepeltünk ma. Szolidan, hármasban, a délutáni kávé mellett, egy-egy szelet Sacherral, bécsiesen, lazára vert tejszínhabbal. 
A fotókhoz szereplő horgolt hortenziák Édesanyám kezét dicsérik.


Hozzávalók, 23cm-es tortaformához
A felverthez
7 tojás, L-es méret
140g liszt (40g sima, 50g zabpehely, 50g tk. búza)
140g puha vaj
70g nyírfaporcukor
70g nyírfacukor
120g keserű csokoládé

Töltelék
300g sárgabaracklekvár

Bevonáshoz
150g keserű csokoládé
2 evőkanál étolaj

Díszítéshez
30g fehér csokoládé

Tejszínhab a tálaláshoz


A sütőt 180 fokra előmelegítettem, a tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam. Természetesen készíthetjük csatos formában is, de akkor vágjunk az aljába papírt. 
A csokoládét fém tálkába törtem és vízgőz felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy a csoki ne legyen forró.  A magam részéről nem vagyok híve a csoki mikrós olvasztásának, mert könnyen megéghet.
A vajat a nyírfaporcukorral habosra kevertem, egyesével hozzáadtam a tojássárgákat. A fehérjét a nyírfacukorral habbá vertem. Az aranyszabály itt is él, ne verjük a habot keményre, hisz akkor az összeállítás során összetörhet, és elveszítjük a légbuborékokat, amelyek a felvertünk vázát képezik. A vajas részt egyneműre kevertem a felolvasztott csokoládéval, beleforgattam a fehérjét, végül a lisztet. Belesimítottam a karikába és 45 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e a massza, de inkább legyen szaftos, mint száraz. 
Amikor a teljesen kihűlt, körbevágtam és kivettem a karikából. 3 részre vágtam és lekvárral összetöltöttem. A lekvárt úgy kell beosztani, hogy a torta külsejét is be kell vele vékonyan vonni.


Az összeállított tortát hűtőszekrénybe tettem és alaposan lehűtöttem. A bevonáshoz szükséges csokoládét megolvasztottam, az olajjal alaposan elkevertem. A tortát rácsra tettem, áthúztam és visszatettem a hűtőbe. Mikor a csoki megdermedt, tortatálra tettem, majd a felolvasztott fehér csokoládéval huszárzsinór mintákkal díszítettem.