Születésnapot ünnepeltünk ma. Szolidan, hármasban, a délutáni kávé mellett, egy-egy szelet Sacherral, bécsiesen, lazára vert tejszínhabbal.
A fotókhoz szereplő horgolt hortenziák Édesanyám kezét dicsérik.
A felverthez
7 tojás, L-es méret
140g liszt (40g sima, 50g zabpehely, 50g tk. búza)
140g puha vaj
70g nyírfaporcukor
70g nyírfacukor
120g keserű csokoládé
Töltelék
300g sárgabaracklekvár
Bevonáshoz
150g keserű csokoládé
2 evőkanál étolaj
Díszítéshez
30g fehér csokoládé
Tejszínhab a tálaláshoz
A sütőt
180 fokra előmelegítettem, a tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam. Természetesen készíthetjük csatos formában is, de akkor vágjunk az aljába papírt.
A csokoládét fém tálkába törtem és vízgőz
felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy a csoki ne legyen forró. A
magam részéről nem vagyok híve a csoki mikrós olvasztásának, mert
könnyen megéghet.
A vajat a nyírfaporcukorral habosra kevertem, egyesével hozzáadtam a
tojássárgákat. A fehérjét a nyírfacukorral habbá vertem. Az
aranyszabály itt is él, ne verjük a habot keményre, hisz akkor az
összeállítás során összetörhet, és elveszítjük a légbuborékokat, amelyek
a felvertünk vázát képezik. A vajas részt egyneműre kevertem a
felolvasztott csokoládéval, beleforgattam a fehérjét, végül a lisztet. Belesimítottam a karikába és 45 perc alatt
megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e a massza, de
inkább legyen szaftos, mint száraz.
Amikor a teljesen kihűlt, körbevágtam és kivettem a karikából. 3 részre vágtam és lekvárral összetöltöttem. A lekvárt úgy kell beosztani, hogy a torta külsejét is be kell vele vékonyan vonni.
Az összeállított tortát hűtőszekrénybe tettem és alaposan lehűtöttem. A bevonáshoz szükséges csokoládét megolvasztottam, az olajjal alaposan elkevertem. A tortát rácsra tettem, áthúztam és visszatettem a hűtőbe. Mikor a csoki megdermedt, tortatálra tettem, majd a felolvasztott fehér csokoládéval huszárzsinór mintákkal díszítettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése