2023. február 12., vasárnap

Pávaszem

Mikor a süteményt körülültük és felszeleteltem a páva- és macskaszem megnevezéseket hallva beindult a szabad asszociációs családi ötletbörze. A férjem szerint olyan mint egy szalagantenna (ehhez a hasonlathoz kell legalább 40 évesnek lenni...), vagy egy kazettás magnó piktogram (ez is feltételezi, hogy éltél a múlt században...). A lányomnak viszont a telefonos hangposta ikonja jutott eszébe. 
Nevezzük akárhogy, az tény, hogy a süti  nem csak kortalan, de nagyon finom is: dió, meggy, citromhéj, csipetnyi fahéj... 
 

Hozzávalók, 3 rúdhoz
Tészta
300g liszt (90g sima, 210g tk búza)
120g puha vaj
10g friss élesztő
60g tejföl
4 tojás sárgája
fél kezeletlen citrom héja
32g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
csipet só
 
Töltelékhez
4 tojás fehérje
150g cukornak megfelelő édesítő, nálam nyírfacukor
200g darált dió
 
500g magozott meggy
24g cukornak megfelelő édesítő, nálam negyedannyi ugyanannyi
csipet fahéj, elhagyható
 
30g tejföl a kevéshez 

Ez a tésztatípus az omlós élesztős tészták családjába tartozik, mint pl. a pozsonyi/bejgli, zserbó tészta. Azaz viszonylag magas a zsírtartalma, kevés élesztőt tartalmaz, kisebb a térfogat növekedése,  kisülve omlós, morzsalékos állagú, jól eltartható. 
A puha vajat, tojások sárgáját, tejfölt, élesztőt, édesítőt, citromhéjat egy nagyobb tálba tettem, simára kevertem, majd hozzáadtam a liszteket, sót és gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrtam. Lefedve 20 percig pihentettem.
 
A meggyet alaposan lecsepegtettem, óvatosan kinyomkodtam a levét, a fahéjjal és édesítővel elkevertem. A sütőt 180 fokra melegítettem és előkészítettem egy sütőpapíros tepsit. A tésztát 3 részre osztottam és enyhén lisztezett nyújtótáblán 22x30cm-es téglalapokat nyújtottam.
 
Közben a fehérjét az édesítővel tejföl sűrűségű habbá vertem és beleforgattam a diót. (Készíthető ugyan negyedannyival is, de azt tapasztalom, hogy az így készült tojáshab tartása kevésbé jó, így javaslok a dióval együtt beletenni egy evőkanál (25g) étkezési keményítőt.) 
 

A kinyújtott lapot a tepsire tettem - nyújtófára csavarva könnyen mozgatható -, és a hosszabbik oldala mentén a szélétől 2cm-re sűrű sorba pakoltam a meggyszemeket, majd ráhajtottam a tésztát. Ugyanígy megismételtem a másik oldalon is.  A habnak így egy 6-7 cm széles mélyedés keletkezett. 
Mikor mindhárom tésztadarabot előkészítettem, a meggyes rudakat tejföllel lekentem, a diós habot 15mm-es sima csöves habzsákba tettem és Z alakban megtöltöttem a rést. Ha nincs habzsákunk, kanalazzuk a habot.
Azonnal sütőbe tettem és 40 perc alatt megsütöttem. A sütési idő irányadó, sütőfüggő. 

Tipp: a dióhab alá lenhetünk vékony réteg savanykás lekvárt, dió helyett készülhet mákkal vagy kókusszal is. 
 
A recept amit átdolgoztam az egy.hu-n található

Ha tetszett a recept, örülök ha megosztod! Kövesd az Áfonya mámora Facebook oldalt, hogy ne maradj le a szezonális ötletekről! Várlak az Instagramon is!