2015. február 13., péntek

Vajas naan, indiai kenyér

Néha nagyon meglepő, hogy ugyanazok az alapanyagok más módszerrel elkészítve teljesen különböző élményt nyújtanak. Ez az indiai, de nevezhetjük akár ázsiai lepénykenyérnek is, egy ilyen étel, hisz összetevőiben szinte alig különbözik a mi kenyerünktől. De a változatosság gyönyörködtet, így jó néha más ízeket, más formákat az asztalra tenni. Számtalan receptet elolvastam, mire többet ötvözve eljutottam ehhez a számomra legfinomabb verzióhoz. 


Hozzávalók, 10db lepénykenyérhez
500g liszt (150g rétesliszt, 350g teljes kiőrlésű búzaliszt)
15g friss élesztő
1 teáskanál sütőpor
300ml langyos víz
120g natúr joghurt
50g olvasztott, visszahűtött vaj
2 teáskanál só

50g vaj a sütéshez

Az élesztőt a kelesztőtálba tettem, feloldottam a langyos vízben, majd belekevertem a liszt felét. 30 percig pihentettem, hozzáadtam a többi komponenst és addig dagasztottam, míg elvált az edény falától. A tészta ragad, kissé lágyabb, mint a megszokott kenyértészta. 20 percet pihentettem, lisztezett nyújtótáblára borítottam, 10 egyenlő részre osztottam. Kis cipókat gömbölyítettem és újabb 10 perc pihenő következett.
Ez idő alatt megolvasztottam a sütéshez használt vajat, előmelegítettem a serpenyőt. 
Alaposan lisztezett táblán körülbelül 2-3mm vastagra, 20-22 cm átmérőjűre nyújtottam az első két tésztát. Azért kettőt, mert így jó ritmusban lehet sütni, nyújtani a lepényeket. Forró, vajazott serpenyőbe tettem és néha megmozgatva aranybarnára sütöttem, majd egy spatula segítségével megfordítottam. Meglocsoltam kb. egy evőkanálnyi vajjal és lefedve a másik oldalt is megsütöttem. Így gőzben sülve nagyon puha és szaftos lesz a naan.


Melegen tálaltam a lepénykenyeret. Fűszeres csirkemell, márványsajtos mártogató és jégsaláta volt a kísérője. De remek alapja lehet feltekert szendvicseknek is.


Tipp: Sütés előtt ügyeljünk rá, hogy a tészta ne legyen túl lisztes, mert a lehulló liszt égni kezd a serpenyőben. Ha ez mégis megtörténne, papírtörlővel töröljük ki és vajazzuk újra.
A tészta 1-2 napig eltartható hűtőben, megsütve pedig fagyasztható.

Receptek itt és itt .