2016. december 3., szombat

Gesztenye alagút

Szerencsére inzulinrezisztensként sem kell lemondanunk a gesztenyéről, sok helyen kapható natúr püré, amit ízlés szerint édesíthetünk. Majd megkoronázhatjuk az ünnepi asztalt egy szép csokoládés, gesztenyés desszerttel. Apró csavar, hogy a hagyományos gesztenye alagúttól eltérően, a gesztenye nem rúd, hanem apró golyók formájában került a süteménybe. 


Hozzávalók/ 1 őzgerinc formához
4 tojás
80g liszt (30g sima, 50g tk. búza)
15 g keserű kakaópor
80g nyírfacukor
1 evőkanál napraforgó olaj

A krémhez
250g natúr gesztenyemassza
50g cukornak megfelelő édesítő, ízlés szerint
rum vagy rum aroma, ízlés szerint
300ml tejszín
10g zselatin
100ml hideg víz

Az áthúzáshoz
120g 80%-os keserű csokoládé
1 evőkanál étolaj
10g fehér csokoládé 


A sütőt 180 fokra előmelegítettem. Egy sütőlemezt papírral előkészítettem. A tojásokat kettéválasztottam, a fehérjéből a nyírfacukor felével laza habot vertem. A sárgáját a cukor másik felével kihabosítottam. A fehérjehabot beleforgattam a sárgájába, óvatosan hozzákevertem a kakaóporral vegyített lisztet és az olajat. A masszát a sütőlemezre tettem és vékony lapot kentem. Az előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütöttem. Ügyeljünk rá, hogy a piskóta ne száradjon ki, puha, szaftos maradjon. A kisült lapot vékonyan meghintettem liszttel és átfordítottam. (Piskótakészítési alapismeretek itt olvashatók.)


A gesztenyét  édesítővel és rumaromával összedolgoztam. 50g masszából apró, különböző nagyságú golyókat formáztam. 
Az alagútformát papírral kibéleltem. A piskótáról lesepertem a lisztet és beleszabtam a formába úgy, hogy a széléig érjen, illetve kiszabtam a talpához való tésztát is.
A jéghidegre hűtött tejszínt habbá vertem. A zselatint fém tálkába tettem és hideg vízzel beáztattam. Pár percet állni hagytam majd vízgőz felett megolvasztottam.
A gesztenyét kevés felvert tejszínnel fellazítottam, majd a maradékot óvatosan belekevertem. Ha szükséges adni lehet hozzá még édesítőt, rumaromát. Végül belekevertem a zselatint. A krémet habzsákba töltöttem, vékony csíkban a formában lévő piskótára nyomtam. Beleszórtam párat a gesztenyegolyókból, ismét krém következett, rá a golyócskákból, így ismételtem, míg a forma teli nem lett. Végül a piskótalappal befedtem és hűtőbe tettem.


Mikor a krém megdermedt az alagutat kiborítottam a formából,  rácsra tettem. A sötét és fehér csokoládét  fém tálkákba tettem  és felolvasztottam. A fehér csokit celofán zsákba töltöttem. Az alagutat áthúztam a keserű csokival és a fehérrel körkörösen díszítettem. Hűtőbe tettem, míg a csokoládé meg nem szilárdult. Forró vízbe mártott késsel felszeleteltem.