2016. december 19., hétfő

Hagymás, kacsazsíros pogácsa

Talán nem én vagyok az egyetlen, aki a nagy karácsonyi készülődés közepette, az édes dolgok helyett folyton valami sósra vágyik. A munkahelyi évzáró összejövetelen kóstolt hagymás pogácsa adta az ötletet, hogy kacsazsírral és sok-sok hagymával elkészítsem a saját verziómat. Ha nem most készítitek el, akkor se feledkezzetek meg róla a szilveszteri készülődéskor, mert isteni finom! 
Kezdő diétázók figyelmét szeretném felhívni, hogy a hagyma bizony édes, számolni kell a szénhidrát tartalmával.


Hozzávalók
250g vörös hagyma, pucolt súly
50g kacsazsír

 A tésztához
500g liszt (150g rétesliszt, 100g őrölt zabpehely, 250g tk. búza)
35g búzasikér
25g élesztő
1 tojás
120g tejföl
60ml tejszín
60ml víz
100g puha vaj
50g kacsazsír
2,5 - 3 teáskanál só/ízlés szerint

1 tojás a kenéshez

A hagymát késes aprítóval finomra vágtam. Egy forró serpenyőben megolvasztottam a kacsazsírt, majd karamellizáltam, azaz lassú tűzön aranybarnára fonnyasztottam a hagymát.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem lágyabb, rugalmas tésztát gyúrtam. Kelesztőtálban, lefedve 30 percet pihentettem.
A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és körülbelül 1,5-2cm vékonyra nyújtottam. Rászórtam a hagyma felét, majd szimplán behajtottam. (A szimpla hajtás azt jelenti, hogy gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát a jobb, majd a bal harmadot ráhajtjuk a tészta közepére.) Ha nagyon lisztes lenne, a lisztet söpörjük le. 10 perig pihentettem, majd tésztát 90 fokkal elfordítottam, kinyújtottam, és rászórtam a hagyma másik felét, újból behajtottam és ismét 10 perc pihenő következett.
A tésztát egy ujjnyira kinyújtottam (kb. 2cm), éles késsel párhuzamosan bevagdostam, majd lisztbe mártott 4cm-es kiszúróval kiszúrtam és egy kicsit megsodortam, hogy ne boruljanak fel. A pogácsákat papíros sütőmezre tettem és 30 percig pihentettem. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem, és a felvert tojással lekent pogácsákat aranybarnára sütöttem.