Talán nem én vagyok az egyetlen, aki a nagy karácsonyi készülődés közepette, az édes dolgok helyett folyton valami sósra vágyik. A munkahelyi évzáró összejövetelen kóstolt hagymás pogácsa adta az ötletet, hogy kacsazsírral és sok-sok hagymával elkészítsem a saját verziómat. Ha nem most készítitek el, akkor se feledkezzetek meg róla a szilveszteri készülődéskor, mert isteni finom!
Kezdő diétázók figyelmét szeretném felhívni, hogy a hagyma bizony édes, számolni kell a szénhidrát tartalmával.
Hozzávalók
250g vörös hagyma, pucolt súly
50g kacsazsír
A tésztához
500g liszt (150g rétesliszt, 100g őrölt zabpehely, 250g tk. búza)
35g búzasikér
25g élesztő
1 tojás
120g tejföl
60ml tejszín
60ml víz
100g puha vaj
50g kacsazsír
2,5 - 3 teáskanál só/ízlés szerint
1 tojás a kenéshez
A hagymát késes aprítóval finomra vágtam. Egy forró serpenyőben megolvasztottam a kacsazsírt, majd karamellizáltam, azaz lassú tűzön aranybarnára fonnyasztottam a hagymát.
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mértem lágyabb, rugalmas
tésztát gyúrtam. Kelesztőtálban, lefedve 30 percet pihentettem.
A tésztát lisztezett nyújtótáblára tettem és körülbelül 1,5-2cm vékonyra
nyújtottam. Rászórtam a hagyma felét, majd szimplán behajtottam. (A szimpla hajtás azt jelenti, hogy gondolatban 3 részre osztjuk a tésztát a jobb, majd a bal harmadot ráhajtjuk a tészta közepére.) Ha
nagyon lisztes lenne, a lisztet söpörjük le. 10 perig pihentettem, majd
tésztát 90 fokkal elfordítottam, kinyújtottam, és rászórtam a hagyma
másik felét, újból behajtottam és ismét 10 perc pihenő következett.
A tésztát egy ujjnyira kinyújtottam (kb. 2cm), éles késsel párhuzamosan bevagdostam,
majd lisztbe mártott 4cm-es kiszúróval kiszúrtam és egy kicsit megsodortam, hogy ne boruljanak fel. A pogácsákat
papíros sütőmezre tettem és 30 percig pihentettem. Közben a sütőt 180 fokra
előmelegítettem, és a felvert tojással lekent pogácsákat aranybarnára
sütöttem.
Nagyon klassz recept, isteni a végeredmény, köszönöm!
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlik! :)
TörlésMegcsináltam és isteni finom lett. :-)
VálaszTörlésKöszönöm a visszajelzést, örülök, hogy ízlik! :)
Törlés