2017. április 9., vasárnap

Mogyoró mousse torta

Pár hónapja, egy születésnapi buliban kóstoltam egy nutellás csokitortát. Azóta tervezgettem a diétabarát kivitelezését és most, a közelgő ünnep apropóján el is készítettem tejcsokoládés mogyoró habbal és falatnyi trüffel golyókkal.


Hozzávalók, 23 cm-es tortakarikához
A felverthez
7 tojás
150g liszt (50g sima, 100g tk. búza)
1 csapott teáskanál sütőpor
50g mogyoró
140g vaj
30g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (120g nyírfacukornak megfelelő)
80g 70%-os étcsokoládé

A moussehoz
100g tejcsokoládé
350ml tejszín
2 tojás
20g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (80g nyírfacukornak megfelelő)
120g mogyoró
10g zselatin
80ml hideg víz

A trüffelhez
100g 70%-os étcsokoládé
15ml tejszín
12 szem egész és kevéske durvára vágott mogyoró


A sütőt 180 fokra előmelegítettem, és a mogyorót megpörköltem. Papírtörlőre borítottam és ledörzsöltem a héját. 50g-ot durvára vágtam.
A felvertet érdemes a tortatöltés előtti napon elkészíteni. Ha erre nincs mód, akkor is tanácsos megvárni, míg teljesen áthűl.
A tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam. Természetesen készíthetjük csatos formában is, de akkor vágjunk az aljába papírt. 
A csokoládét fém tálkába törtem és vízgőz felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy a csoki ne legyen forró.  A magam részéről nem vagyok híve a csoki mikrós olvasztásának, mert könnyen megéghet.
A vajat a negyedannyi felével habosra kevertem, egyesével hozzáadtam a tojássárgákat. A fehérjét a  cukorhelyettesítő másik felével habbá vertem. Az aranyszabály itt is él, ne verjük a habot keményre, hisz akkor az összeállítás során összetörhet, és elveszítjük a légbuborékokat, amelyek a felvertünk vázát képezik. A vajas részt egyneműre kevertem a felolvasztott csokoládéval, beleforgattam a fehérjét, a  sütőporos lisztet, végül a mogyorót. Belesimítottam a karikába és 45 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e a massza, de inkább legyen szaftos, mint száraz. Amikor kihűlt körbevágtam és kivettem a tortakarikából. 


A trüffelhez szánt étcsokoládét vízgőz felett megolvasztottam (és egy celofán zsáknyit félretettem), majd a tejszínnel egyneműre kevertem. Amikor kihűlt 12 egyenlő részre osztottam, mindegyik közepébe 1-1 egész mogyorót tettem, majd durvára vágott mogyoróba forgattam. 
A csokidíszek készítéshez egy flakont sütőpapírral beburkoltam, és a trüffelből félretett csokoládéból íveket készítettem, amiket hűtőbe tettem. 


A lehűtött tejszínt habbá vertem. A felvertet két lapba vágtam, az alsót a tortakarikába tettem. A tejcsokoládét fém tálkába törtem és vízgőz felett megolvasztottam. A mousseba kerülő mogyorót késes aprítóval krémesre őröltem. A zselatint fém tálkába tettem és hideg vízzel elkevertem.
A tojásokat egy nagyobb fém tálba engedtem, hozzáadtam a negyedannyit és vízgőzre állítva, folyamatosan keverve csípős melegre melegítettem. Robotgéppel kihűlésig habbá vertem. Közben a vízgőz felett felolvasztottam a zselatint is.
A tojáshabba tettem a mogyorópasztát, egy habkártyányi habot, alaposan elkevertem, majd folyamatosan keverve hozzáöntöttem a csokoládét. Végül beleforgattam a maradék tejszínhabot és a zselatint. A krémet az alsó lapra tettem úgy, hogy egy vékony réteghez elegendőt visszatartottam, rákerült a másik lap, majd a maradék krém. A krémet egy evőkanál hegyével "megfodroztam". A tortát tálalásig hűtőbe tettem.
A tortakarikából kivágtam, majd a trüffelekkel és csokifiligránokkal díszítettem.