Pár hónapja, egy születésnapi buliban kóstoltam egy nutellás csokitortát. Azóta tervezgettem a diétabarát kivitelezését és most, a közelgő ünnep apropóján el is készítettem tejcsokoládés mogyoró habbal és falatnyi trüffel golyókkal.
Hozzávalók, 23 cm-es tortakarikához
A felverthez
7 tojás
150g liszt (50g sima, 100g tk. búza)
1 csapott teáskanál sütőpor
50g mogyoró
140g vaj
30g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (120g nyírfacukornak megfelelő)
80g 70%-os étcsokoládé
A moussehoz
100g tejcsokoládé
350ml tejszín
2 tojás
20g Dia Wellness cukorhelyettesítő 1:4 (80g nyírfacukornak megfelelő)
120g mogyoró
10g zselatin
80ml hideg víz
A trüffelhez
100g 70%-os étcsokoládé
15ml tejszín
12 szem egész és kevéske durvára vágott mogyoró
A sütőt
180 fokra előmelegítettem, és a mogyorót megpörköltem. Papírtörlőre borítottam és ledörzsöltem a héját. 50g-ot durvára vágtam.
A felvertet érdemes a tortatöltés előtti napon elkészíteni. Ha erre nincs mód, akkor is tanácsos megvárni, míg teljesen áthűl.
A tortakarika alját sütőpapírba csomagoltam.
Természetesen készíthetjük csatos formában is, de akkor vágjunk az
aljába papírt.
A csokoládét fém tálkába törtem és vízgőz
felett megolvasztottam. Ügyeljünk rá, hogy a csoki ne legyen forró. A
magam részéről nem vagyok híve a csoki mikrós olvasztásának, mert
könnyen megéghet.
A vajat a negyedannyi felével habosra kevertem, egyesével hozzáadtam a
tojássárgákat. A fehérjét a cukorhelyettesítő másik felével habbá vertem. Az
aranyszabály itt is él, ne verjük a habot keményre, hisz akkor az
összeállítás során összetörhet, és elveszítjük a légbuborékokat, amelyek
a felvertünk vázát képezik. A vajas részt egyneműre kevertem a
felolvasztott csokoládéval, beleforgattam a fehérjét, a sütőporos lisztet, végül a mogyorót. Belesimítottam a karikába és 45 perc alatt
megsütöttem. Tűpróbával ellenőrizhető, hogy megsült-e a massza, de
inkább legyen szaftos, mint száraz. Amikor kihűlt körbevágtam és kivettem a tortakarikából.
A trüffelhez szánt étcsokoládét vízgőz felett megolvasztottam (és egy celofán zsáknyit félretettem), majd a tejszínnel egyneműre kevertem. Amikor kihűlt 12 egyenlő részre osztottam, mindegyik közepébe 1-1 egész mogyorót tettem, majd durvára vágott mogyoróba forgattam.
A csokidíszek készítéshez egy flakont sütőpapírral beburkoltam, és a trüffelből félretett csokoládéból íveket készítettem, amiket hűtőbe tettem.
A lehűtött tejszínt habbá vertem. A felvertet két lapba vágtam, az alsót a tortakarikába tettem. A tejcsokoládét fém tálkába törtem és vízgőz felett megolvasztottam. A mousseba kerülő mogyorót késes aprítóval krémesre őröltem. A zselatint fém tálkába tettem és hideg vízzel elkevertem.
A tojásokat egy nagyobb fém tálba engedtem, hozzáadtam a negyedannyit és
vízgőzre állítva, folyamatosan keverve csípős melegre melegítettem.
Robotgéppel kihűlésig habbá vertem. Közben a vízgőz felett felolvasztottam a zselatint is.
A tojáshabba tettem a mogyorópasztát, egy habkártyányi habot, alaposan elkevertem, majd
folyamatosan keverve hozzáöntöttem a csokoládét. Végül beleforgattam a
maradék tejszínhabot és a zselatint. A krémet az alsó lapra tettem úgy, hogy egy vékony réteghez elegendőt visszatartottam, rákerült a másik lap, majd a maradék krém. A krémet egy evőkanál hegyével "megfodroztam". A tortát tálalásig hűtőbe tettem.
A tortakarikából kivágtam, majd a trüffelekkel és csokifiligránokkal díszítettem.
Köszönöm a receptet! A problémám a sütéssel volt. A hőfokot nem adtad meg. Légkeveréses sütőben 170 fokon sütöttem 40 percig és nagyon kiszáradt a tészta.A trüffel golyók sem sikerültek valami fényesen, de az nem okozott igazi problémát. Azért így is elfogyott a torta.
VálaszTörlésA recept első mondatát ajánlom szíves figyelmedbe! ;)Egyfelől ha légkeveréssel sütsz, érdemes a hőfokot 20-30 fokkal visszavenni a megadotthoz képest (sütőfüggő, ki kell tapasztalni). Másfelől csak pirításra ajánlom a légkeverést, mert könnyen előfordul, hogy a tészta kívül már jó, esetleg ég, belül nyers.
Törlés